Fietsen naar Santiago de Compostela

Muurschildering van een Pelgrim

Fietsen naar Santiago de Compostela was voor ons een “try-out”. Nu, na ruim 2600km op de fiets, delen wij graag onze ervaring. Wat leerden we onderweg, hoe ervaren we de verschillende landen, hoe is het om in de winter te fietsen en wat zouden we anders hebben gedaan met de kennis die we nu hebben. Onderweg schreven we ook een verslag van dag tot dag van de Camino Frances. 

fietsen naar Santiago de Compostela

quick menu

Fietsen naar Santiago de Compostela

Onze route

De route houden we bij via MyMaps in google. Deze zie je in de afbeelding hiernaast. We navigeren met de Garmin 830. De GPS route halen we van Komoot. We gebruiken simpelweg een bestaande route. Vervolgens kunnen we de Garmin synchroniseren met de Komoot app op onze telefoon.

Er zijn vast duizend en een andere mogelijkheden, maar dit werkt goed voor ons.

Iedere keer als we een “etappe” voltooien kunnen we de Garmin vervolgens weer synchroniseren met de Komoot app en onze gefietste route toevoegen aan MyMaps. Waar we ook gemakkelijk onze slaapplaatsen en andere details toe kunnen voegen.

Het resultaat is de afbeelding hiernaast.

Klik op de afbeelding voor meer details

Fietsen naar Santiago de Compostela

Statistieken Algemeen

2638 Km

47 dagen op de fiets

11 dagen rust

60.1 Km/h

21.570 m

55 Km/dag

Statistieken per land

Fietsen naar Santiago de Compostela

De voorbereiding

Agenda punt één: fietsen kopen. Onze zoektocht begint online maar als snel raken we verdwaald in het informatie-oerwoud op het wereldwijde web. We proberen ons geluk bij de Mantel, maar ook daar worden we eigenlijk niet heel veel wijzer. Het komt erop neer dat de perfecte fiets niet bestaat, dat is voor iedereen persoonlijk. Onze perfecte fiets vinden we dus alleen maar door te gaan proberen. We willen geen duizenden euro’s uitgeven dus we kopen allebei een tweedehands fiets op marktplaats. 

Onze fietsen

  • Fiets Rob: Cube Touring GTS 
  • Fiets Isabelle: Cube Kathmandu PRO
En zoals we verdwaald raken in fiets-land zo raken we eigenlijk overal verdwaald tussen een stortvloed aan informatie en mogelijkheden. Slaapmatjes, slaapzakken, fietstassen, tent, kleding, fietsbril, navigatie, noem het maar op. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: Je moet het gewoon zelf gaan proberen. 

Een terugkerend fenomeen kunnen we wel bekrachtigen: goedkoop = duurkoop! 

We zullen nog een andere pagina wijden aan onze volledige uitrusting. 

We gaan naar Denemarken voor een oefenreisje en starten onze tocht naar Santiago de Compostela door eerst op en neer te fietsen tussen onze ouders. Mocht er de eerste 100Km dan nog iets mis gaan dan kunnen we dat snel oplossen. 

Cube Touring GTS
Fiets Rob
Cube Kathmandu PRO
Fiets Isabelle

Fietsen naar Santiago de Compostela

Onze ervaring

Fietsen naar Santiago de Compostela was voor ons een “try-out”. Bevalt het reizen op de fiets ons? Veel mensen maken om verschillende redenen de tocht naar Santiago de Compostella, voor ons was de reden vooral praktisch. Nu, na ruim 2600km op de fiets, delen wij graag onze ervaring. Wat leerden we onderweg, hoe ervaren we de verschillende landen, hoe is het om in de winter te fietsen en wat zouden we anders hebben gedaan met de kennis die we nu hebben. 

We vertrekken in November de herfst loopt ten einde en de winter staat voor de deur. Misschien niet de meest ideale tijd van het jaar om naar Spanje te fietsen. Het nadeel is dus overduidelijk: kans op slecht weer. Daarnaast merken we dat er in Frankrijk veel campings dicht zijn en het soms moeilijk is om een goedkope overnachtingsplek te vinden. 

Wildkamperen

In eerste instantie denken we dat we wel kunnen wildkamperen maar na een aantal pogingen zien we daar toch vanaf. Om een aantal redenen: ten eerste is het heel erg vroeg donker. Rond 17:00 uur gaat de zon onder en dan zien we echt niks meer. Ten tweede koelt het snel af in de avonden en zijn ook de ochtenden nog erg koud. We hebben redelijk goede slaapzakken maar onder het vriespunt wordt het toch koud voor ons. Maar het meeste last hebben we van vocht en condens. 

In de ochtend is de tent kletsnat en onze spullen voelen vochtig aan. Dat is prima voor 1 of 2 nachtjes, maar niets droogt fatsoenlijk. Daarom besluiten we het wildkamperen te laten voor wat het is, in ieder geval tot de temperatuur weer wat omhoog gaat en we weer wat langere dagen hebben.

Onze eerste nacht wildkamperen
Eerste nacht wildkamperen
Fietsen naar Santiago de Compostela door het fransje dorpje Husseau

Frankrijk

Frankrijk verbaast ons in meerdere opzichten. De Franse zijn ontzettend aardig en open en proberen ons van alle kanten te helpen. We krijgen het idee dat ze redelijk Engels spreken maar zijn soms te verlegen om het te proberen. Ook hadden we verwacht dat we in Frankrijk veel meer hoogtemeters zouden maken. Het hoogste punt in Frankrijk is minder dan 350m totdat we bij de Pyreneeën aankomen. De wegen zijn uitstekend en ook de Eurovelo-routes staan goed aangeduid. 

Een groot nadeel voor ons is dat de buitengebieden van Frankrijk nagenoeg uitgestorven zijn. We zien geen kip op straat, de winkels zijn dicht en het is onderweg moeilijk om een plek te vinden voor een warme kop koffie. Dat scheelt wel in de portemonnee! 

Camino Frances

De Camino Frances (de weg van Saint-Jean-Pied-De-Port tot aan Santiago de Compostela) is een totaal andere belevenis voor ons. Vanaf hier halen we onze officiële Pelgrims-documenten waardoor we toegang hebben tot alle herbergen onderweg. Dit zou je eventueel ook al vanaf Nederland kunnen doen.

We hebben dus absoluut geen moeite meer met het vinden van goedkope accommodatie. In deze tijd van het jaar zijn lang niet alle albergues open maar een slaapplek vinden is geen probleem. Wel raden wij aan van te voren even te bellen, gewoon voor de zekerheid. Het is ons 1 keer voorgekomen dat we in een dorpje aankwamen waar alle albergues dicht waren.

In Spanje is de weg nog steeds goed, maar niet meer altijd zo goed als in Nederland, België en Frankrijk. Soms volg je gravelwegen of korte stukken single-track paden. Wij fietsen op stadsfietsen en dat gaat prima, maar op sommige stukken waren wat dikkere banden toch fijn geweest. 

Voordelen van de winter

Het is erg rustig op de weg. Dat heeft als voordeel dat we overal plek hebben en weinig last hebben van snurkende mede-pelgrims. Ook hebben we geluk met het weer, de meeste dagen blijft het droog. Wat ons betreft is December dus zeker niet “het verkeerde moment” om de Camino Frances af te leggen maar je moet een beetje geluk hebben met het weer. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de rest van het jaar.

Bewegwijzering op de route naar Santiago de Compostela
Bewegwijzering op de route
Fietsen naar Santiago de Compostela over een gravel pad
gemiddeld gravel-pad, goed te doen op onze stadsfietsen

Tot slot

Fietsen naar Santiago de Compostela – dat bevalt ons meer dan goed. Voor ons is het de ideale combinatie van slow-travel, actief bezig zijn en we hebben het gevoel dat we op de fiets veel van de natuur, cultuur en gewoontes van de gebieden meekrijgen. Voordat wij vertrokken hebben we het internet afgestruind naar “beste” fiets, wat moet je meenemen, hoe bereid je je voor. Maar daar is geen eenduidig antwoord op. 

Iedereen reist op zijn eigen manier, ook op de fiets. Wat voor ons werkt, werkt niet voor de ander. Je went gaandeweg toch ook aan je eigen spullen. Een ding willen we wel iedereen meegeven die gaat bikepacken: Koop goede fietstassen! 

Je fietstassen moeten 100% waterdicht zijn, stevig op je fiets zitten en gemakkelijk van je fiets af te halen zijn. Voor de rest is het toch een kwestie van persoonlijke smaak, periode van het jaar en de manier van reizen. 

Verder is een goed gevulde snacktas van levensbelang (figuurlijk dan natuurlijk). We kunnen niet spreken van echte honger maar er zijn momenten waarop je plotseling al je energie lijkt kwijt te zijn. Een chocoladereep, stuk cake, nootjes of een appel eten doet dan wonderen. Wij vertrekken nooit zonder goed gevulde snacktas!