Toubkal Beklimmen

De Toubkal beklimmen

De Jbel Toubkal, of berg Toubkal, is de hoogste berg van Marokko, Noord-Afrika en de Arabische wereld. De bergtop maakt deel uit van het Atlasgebergte en ligt op ongeveer 65Km ten zuiden van Marrakesh. Toubkal is een ultra-prominente piek en is relatief gemakkelijk te “beklimmen”. Om de Toubkal te beklimmen hoef je geen eerdere ervaring te hebben of alpinisme te kunnen, daardoor wordt de beklimming door velen onderschat. Zorg dat je in goede conditie verkeerd en ga voorbereid op pad, dan is de beklimming van de Toubkal een fantastische ervaring

Toubkal beklimmen

Beste tijd om Toubkal te beklimmen

Een “beste tijd” is natuurlijk altijd persoonlijk maar in het algemeen is April tot en met Oktober de meest populaire tijd. Toubkal is het hele jaar door te beklimmen, maar houdt in de wintermaanden rekining met lage temeraturen en veel sneeuw. 

Toubkal beklimmen

Berggidsen

Is een gids verplicht om de Toubkal te beklimmen? Ja.

Sinds de moord op twee Scandinvische vrouwen in 2018 is het meenemen van een berggids verplicht. Wij vonden het in eerste instantie een beetje onzin, we kunnen toch makkelijk zelf die berg op! Maar daar kwamen we snel op terug. Achteraf zijn we erg blij dat we netjes met een gids naar boven zijn gegaan. Een gids kan je precies vertellen wanneer je je stijgijzers aan moet doen, welke paadjes je moet nemen en welk pad het veiligst is. De berggidsen kennen het gebied op hun duimpje en vooral in het donker is dat erg handig. 

Toubkal beklimmen in twee dagen

Dag 1

  • lengte: 12Km
  • stijging: 1400m
  • duur: 4-5 uur

Verreweg de meest wandelaars starten in Imlil. Wij beginnen onze tocht om 10;00 in de ochtend vanuit het gidsenbureau aan de doorgaande weg in Imlil. De eerste dag is de “klim” zeer geleidelijk en volg je een goed begaanbaar pad. Let op de muilezels die de winkeltjes onderweg bevoorraden, want ze wijken niet voor jou. 

wat neem ik mee en waar slaap ik?

Hoewel er op dag 1 genoeg winkeltjes en restaurantjes onderweg te vinden zijn is het toch handig om tenminste 1 liter water mee te nemen en wat te snacken. Je zou in principe alles onderweg kunnen kopen. 

Er zijn halverwege de klim een aantal Auberges/Refuges waar je kunt slapen. Je kunt hier ook te eten krijgen en snacks kopen voor dag 2. Er zijn slaapzalen met bedden, maar geen dekens. Neem dus een slaapzak mee. Er is eventueel ook plek om een tent op te zetten. 

Toubkal beklimmen

Dag 2

  • lengte: 22Km
  • stijging: 1000m
  • duur: 10-12 uur

De tweede dag beginnen we lekker vroeg, om 04;00 uur in de ochtend. Het is nog pikkedonker en de stijgijzers gaan aan want er ligt nog veel sneeuw. Vraag dit altijd van te voren even, wij hadden onze stijgijzers echt nodig. Die konden we in Imlil huren. 

De top is nog zo’n 5Km lopen maar het is op sommige stukken erg steil en daardoor vermoeiend. Wij zijn in in een kleine 3 uur boven, maar we halen veel mensen in en op onze terugweg zien we veel mensen afzien. Onderschatting ligt op de loer.

Nadat we een paar minuten van het de zonsopgang en het uitzicht hebben genoten gaan we terug naar de Refuge voor ons ontbijt. Rond 11 uur lopen we terug naar Imlil. 

Het is mogelijk om de tweede dag ook in de refuge te slapen en op dag 3 terug naar Imlil te lopen. Dat is een beetje afhankelijk van je fitheid, maar de meeste mensen doen deze tocht in twee dagen. 

Conclusie

Het Atlasgebergte en Mount Toubkal zijn adembenemend mooie gebieden. Er zijn niet veel plekken waar je zo “gemakkelijk” boven de 4000m kunt komen. Wat ons betreft is het dus echt aan te raden om de kim naar de top te maken. Maar doordat de klim zo “gemakkelijk” is wordt ze door velen onderschat. Ga goed voorbereid op pad en zorg dat je in goede conditie bent dan is de beklimmen van Mount Toubkal een hele mooie ervaring. 

Marokko deel 5