Fietsbanden

Heb de banden vol met wind Nee ik heb ja niks te klagen - Skik

De breedte van je fietsband beïnvloed je fietservaring. Een brede band heeft meer grip, maar geeft ook meer weerstand. De breedte van je fietsband hangt ook af van het type fiets, het terrein waar je gaat fietsen en persoonlijke voorkeur. 

Korte mededeling:

Deze pagina bevat affiliate links. Dat maakt voor jou als lezer verder niets uit. Maar wij verdienen een kleine referral bonus zodat we deze website in de lucht kunnen houden. Bedankt daarvoor 🙂

Hoe breed moet mijn fietsband zijn?

Over het algemeen geldt: hoe dunner de band, hoe sneller. Hoe breder de band hoe meer comfort. Een racefiets heeft vaak banden tussen de 25mm en 28mm. Dat is vrij smal als je lang wilt gaan fietsen en ook nog eens veel bagage meeneemt. Een gravelbike of tourfiets heeft vaak banden tussen de 30mm en 55mm. 

Wij hebben zelf banden van 50mm en zijn daar erg tevreden over. Stukken offroad zijn geen enkel probleem en we ervaren weinig last van weerstand tijdens lange afstanden over het asfalt.  

Onze favoriet

Ook in buitenbanden zijn er veer verschillende varianten beschikbaar maar er steekt er voor ons eentje met kop en schouders bovenuit.

schwalbe buitenband marathon plus

Schwalbe buitenband Marathon plus

  • Naast de geweldige lekbescherming overtuigt hij door veel inwendige waarden: 1 – Rolweerstand. 2 – Recycling. Ook bij SmartGuard Gebruikt Schwalbe nu een aandeel aan gerecycled rubber. 3 – ‘Anti-Aging’ zijwand. Dit vertraagt de typische overbelasting door een te lage bandenspanning beduidend langer voordat er scheurtjes ontstaan.  

Tubeless of met binnenband?

Tubeless fietsbanden zijn fietsbanden die zonder binnenband werken. In plaats daarvan wordt er een vloeistof, ook wel sealant genoemd, in de band gespoten. Deze vloeistof zorgt ervoor dat kleine gaatjes in de band worden gedicht, waardoor de kans op een lekke band aanzienlijk wordt verkleind.

Voordelen van tubeless fietsbanden:

  • Minder kans op lekke banden: Tubeless banden hebben een veel lagere kans op lekke banden dan conventionele banden met binnenband. Dit komt omdat de sealant kleine gaatjes in de band kan dichten, zelfs tijdens het rijden.
  • Lagere rolweerstand: Tubeless banden hebben een lagere rolweerstand dan conventionele banden met binnenband. Dit komt omdat er geen wrijving meer is tussen de binnenband en de buitenband.
  • Meer comfortabel: Tubeless banden kunnen met een lagere bandenspanning worden gereden dan conventionele banden met binnenband. Dit zorgt voor een comfortabelere rit, vooral op oneffen terrein.

Nadelen van tubeless fietsbanden:

  • Duurder: Tubeless banden zijn iets duurder dan conventionele banden met binnenband. Dit komt omdat er speciale velgen en ventielen nodig zijn voor tubeless banden.
  • Moeilijker te monteren: Tubeless banden kunnen moeilijker te monteren zijn dan conventionele banden met binnenband. Dit komt omdat de band goed op de velg moet worden afgedicht.
  • Mogelijke problemen: Tubeless banden kunnen soms problemen veroorzaken, zoals lekkages of een slechte afdichting. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door slechte montage, slechte kwaliteit van de band of de sealant of door oneffenheden in de velg.
  • Zeer goede fietspomp nodig: voor de montage van Tubeless banden is een sterke luchtstoot nodig. Hiermee worden de hieldraden snel tegen de velgrand gedrukt waardoor de band goed afsluit. Afhankelijk van de band-velgcombinatie lukt dat niet altijd met de conventionele fietspomp

Alles voor jouw fietsbanden

Schwalbe Tire Booster pomp voor tubeless banden 11 bar

  • Met de nieuwe Tire Booster van Schwalbe zal de montage van Tubeless banden zeker lukken. De lichte, handige fles is zowel thuis als onderweg te gebruiken.
schwalbe binnenband

Schwalbe binnenbanden

  • De Schwalbe binnenbanden zijn betrouwbaar, Hoogwaardige en qua gewicht geoptimaliseerde butylrubber. Zo houdt de Schwalbe binnenband de luchtdruk beduidend langer vast dan andere binnenbanden. Het is een groepen-binnenbandsysteem: Een Schwalbe binnenband is extreem elastisch en past op meerdere bandafmetingen. Hierdoor worden ze groepen binnenbanden genoemd. Als laatste is de band 100% volledig recyclebaar. 
bandenplak setje

Bandenreparatie set

  • Het reparatiesetje bestaat uit o.a. twee bandenlichters, een tube lijm, schuurtooltje, acht reparatieplakkers en een kunststof doosje.