KD-Biketouring

Biketouring vs Bikepacking

Maar eigenlijk maakt het geen donder uit natuurlijk.

Nieuwsgierig geworden over bikepacking?

Bekijk dan deze pagina's eens:

fietsen in busje van Zainal

Wat zijn nou de verschillen tussen biketouring en bikepacking? En wat maakt het eigenlijk uit? We zullen je meenemen in de wereld van het fietsreizen en je bekend maken met de termen die je veel tegen komt.

Biketouring is een vorm van reizen waarbij men de fiets als vervoersmiddel gebruikt. Fietsen is hierbij niet slechts een tijdsbesteding tijdens de reis, maar een opzichzelfstaand doel. Het kan gezien worden als een combinatie tussen een kampeervakantie en een sportvakantie.

Bikepacking is weer een vorm biketouring waarbij men met een lichtgewicht fiets en uitrusting reist. Bikepackers gebruiken vaak speciale fietsen met tassen die aan het frame en de vork bevestigd zijn. Wat ons betreft zijn de verschillen vooral semantisch – in de praktijk is er veel overlap tussen biketouring en bikepacking.

De belangrijkste verschillen tussen biketouring en bikepacking zijn:

  • Bagage: Bij biketouring wordt er (vaak) meer bagage meegenomen dan bij bikepacking. 
  • Fiets: Bij biketouring wordt er vaak gebruik gemaakt van een tourfiets of trekkingsfiets met stevige bagagedragers, zowel vóór als achter. Bikepackers gebruiken vaak sportievere fietsen (gravel bikes) met speciale tassen die aan het frame en/of de vork bevestigd zijn.
  • Snelheid: bikepackers maken vaak meer kilometers per dag. Dit komt vooral omdat ze lichter bepakt zijn. Maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn!

Dit zijn geen harde verschillen. Zoals gezegd is er veel overlap tussen biketouring en bikepacking. Iedereen geeft daar uiteindelijk een eigen invulling aan. 

gravelbike
Bikepacken
fietsen naar santiago de compostela
Biketouren

Nieuwsgierig geworden over bikepacking?

Bekijk dan deze pagina's eens: