Via de la Plata fietsen

De Via de la Plata fietsen, alles wat je wilt weten. En anders kun je altijd contact met ons opnemen. Wij fietsen de Via de la Plata in de winter van Spanje: Januari/Februari. We hebben wel meteen iets op te biechten. Wij volgen de Via de la Plata niet exact. We fietsen veel op asfalt-wegen en nemen een omweg naar Monfrague Nationaal Park. Waar we kunnen, volgen we ook de EuroVelo 1 en we slapen niet altijd in een albergue. Desondanks kan je hier hopelijk veel informatie vinden over de route, het landschap en vertellen wij je graag onze favoriete stops onderweg. 

Ook handig om te vermelden is dat wij de route “omgekeerd” fietsen. Wij starten in Santiago de Compostela en eindigen in Sevilla. Vóórdat we aan de Via de la Plata begonnen fietsten we naar Santiago de Compostela via de Camino Frances

Quick menu:

De via de la Plata fietsen: Route

Zoals al gezegd fietsen wij de Via de la Plata in omgekeerde richting, van Santiago naar Sevilla toe. Dat maakt voor de route in principe niks uit natuurlijk. 

De Via de la Plata start officieel in Sevilla en er zijn eigenlijk twee varianten. In Zamora vertakt de route in noordelijke en Westelijke richting. De noordelijke route sluit aan bij de Camino Frances in Astorga. De westelijke richting wordt ook wel de Camino Sanabres genoemd. Wij volgen de Camino Sanabres. 

via de la plata route

Meer info over de route kun je vinden op onze google map en op komoot.

Wegen in Spanje

De wandelroute volgen wij nauwelijks. De delen die we op de wandelroute fietsen, wensen we al snel dat we mountainbikes bij ons hadden. We fietsen zelf op stadsfietsen en zijn relatief zwaar bepakt, single-track paden en alles dat geen compacte gravel is, vermijden wij liever. Vandaar dat wij onze eigen route plannen en we nemen de Via de la Plata als leidraad. 

Hoe zit dat nou met die wegen in Spanje? 

Letters en nummering

De A-wegen zijn snelwegen. Die kunnen we negeren. Daarnaast zijn er nationale wegen die aangeduid worden me de letter ‘N’. Over het algemeen zijn de N-wegen niet al te druk maar de auto’s mogen er 90Km/h rijden. Dat is niet altijd even relaxed fietsen. Vooral rondom grote steden kan het wat drukker zijn. Wij fietsen vaak op N-wegen als er geen grote steden in de buurt zijn, geen probleem. 

Na de Nationale wegen krijg je provinciale wegen. Deze worden aangeduid met de eerste letter(s) van de provincie. In Andalusie heb je dus A-snelwegen en A-provinciale wegen. In Extremadura worden de provinciale wegen aangeduid met ex-. De nummering is ook vrij gemakkelijk. Hoe lager het nummer, hoe drukker de weg. Dus de EX-123 is “groter” / “drukker” dan de EX-3456. Al deze wegen zijn vrijwel altijd geasfalteerd. 

De via de la Plata fietsen: statistieken

Afstand

993Km

Etappes

19

Hoogtemeters

13050

De via de la Plata fietsen: onze ervaring

Zoals al vaker op deze website gezegd: we beschrijven onze reis zoals wij deze ervaren. Dit betekend niet dat onze ervaring ook voor iedereen zo is. We hopen dat onze ervaring andere in ieder geval wel op weg kan helpen, zoals wij ook door tips van andere op weg geholpen zijn. 

Santiago de Compostela - Chaioso

We vertrekken op 3 januari 2023 vanuit Santiago de Compostela richting Silleda. We zijn blij dat we weer op de fiets zitten maar de tocht is minder inspirerend. De volgende dag belooft beter te worden. We nemen meteen een alternatieve route richting Oseiro. Daar slapen we in een Albergue bij een prachtig klooster. De omgeving rondom het klooster is ook prachtig en we genieten vollop. De volgende dag fietsen we naar Ourense. 

de Via de la Plata fietsen
Klooster van Oseiro

Work-Away

Het is januari, een van de natste maanden van het jaar in Noord-Spanje. We zitten ruim 2 maanden op de fiets, met rust-dagen natuurlijk, maar we besluiten om de benen echt even rust te geven. Ook om de winter door te komen. We stoppen 3 weken en doen een work-away bij een B&B in Chaioso. Pas op 31 januari fietsen we weer verder. 

Chaioso - Monfrague

De eerste dagen na onze “pauze” is het meteen flink klimmen geblazen. Galicia is erg bergachtig, maar daardoor heb je geweldige uitzichten. Het klimmen is soms zwaar maar we genieten van de mooie omgeving. Vanuit Galicia fiets je Castilla y Leon in, deze regio is een stuk minder berg-achtig. De eerste grote stad waar we stoppen is Zamora. We blijven er echter maar 1 nachtje. De albergue in Zamora is een van onze favorieten op de via de la plata. 

EuroVelo

Vanaf Zamoro volgen we de EuroVelo 1. Als we bij Salamanca aankomen merken we dat de route is veranderd, we hebben de EuroVelo dus toch niet gevolgd. Ach ja, het was een leuke dag. We zijn de bergen uit, en dat merken we in het aantal kilometers dat we maken. Met de wind mee vliegen we vooruit. In Salamanca blijven we een aantal dagen om de stad te bezoeken en onze voorraden aan te vullen. 

Nationaal park Monfrague

Vanaf Salamanca tot aan Nationaal park Monfrague is het heerlijk fietsen. Het is niet druk op de Spaanse wegen en de hoogtemeters vallen erg mee. We maken nog één serieuze klim om de Sierra de Gredos over te komen. De klim is iedere hoogtemeter meer dan waard! We worden getrakteerd om prachtige uitzichten. 

Na Plasencia verlaten we de EuroVelo1 om richting Nationaal Park Monfrague te fietsen. Ook een aanrader als je niet al te fanatiek ingesteld bent op het volgen van de Via de la Plata. 

We hebben een aparte pagina met meer info over Nationaal Park Monfrague

 

Via de la Plata deel 3
Vale Gier in Nat. Park Monfrague

Monfrague - Sevilla

Na een paar dagen in Monfrague fietsen we terug naar de EuroVelo. De route loopt tot aan El Real De La Jara en splits dan af van de Via de la Plata. Wij fietsen door tot Almaden de la Plata. We nemen hier een stuk over de wandelroute. De eerste kilometers is dat prima te doen maar in de Sierra Morena is fietsen onmogelijk. Vooral op stadsfietsen met bepakking. We duwen onze fietsen één voor één een steile grindheuvel op en we lopen meer dan we fietsen. De SE-177 loopt om de wandelroute heen, de volgende keer nemen we die route. Dat scheelt niet alleen veel tijd maar ook een heleboel krachten. De omgeving is wel wederom prachtig! 

Romeinse stadjes

Onderweg passeren we veel Romeinse stadjes. Een daarvan stoppen we: Mérida. Wat ons betreft zeker even de moeite waard zeker omdat het carnaval is wanneer wij er zijn. In het Romeinse rijk was Mérida een erg belangrijke stad en er zijn veel monumenten bewaard gebleven. 

Ook Cáceres is een mooie stad die zeker een stop waard is. In 1985 is de oude stadswijk op de UNESCO werelderfgoed lijst geplaatst. 

Fietspaden

Iedereen die vaker fietsreizen maakt heeft het wel eens meegemaakt. Het kan hectisch zijn om een grote stad in of uit te fietsen. Nou, voor Sevilla geldt dat niet. Al lang voordat je de stad ook maar kunt zien, liggen er perfecte fietspaden. Je hoeft je niet druk te maken over gemotoriseerde voertuigen op de weg of op te letten dat je van je sokken gereden wordt. Sevilla is een echte fiets-stad.

De meeste grotere steden die wij bezoeken hebben fietspaden. Ze beginnen en eindigen vaak abrupt dus soms is het even zoeken. We hebben overigens nooit problemen met het verkeer, de Spanjaarden zijn over het algemeen erg tolerant naar fietsers. 

de Via de la Plata fietsen
Mérida - Aquaduct
de Via de la Plata fietsen
Mérida - Romeinse tempel

De via de la plata fietsen: Natuur

Als je de Via de la Plata gaat fietsen doorkruis je heel Spanje. Dat betekend ook dat je veel verschillende natuur om je heen zult zien. Galicia is erg berg-achtig, in midden Spanje fiets je kilometers lang door eikenbossen, en hoe zuidelijker je komt hoe meer sinaasappel-, olijf-, en citroenbomen je zult zien. 

Tussen de eikenbomen scharrelt veel vee. Koeien, geiten, schapen, paarden en natuurlijk de beroemde Iberico varkens. Wij zien in de regio Extremadura ook ontelbaar veel kraanvogels die daar komen overwinteren. 

Verder zien we heel veel gieren, ooievaars en rouwen. 

Maar waar wij nooit genoeg van krijgen zijn de uitzichten in de bergen. Iedere keer weer een traktatie! 

Wijnvelden rond Zafra

De via de la plata fietsen: Wat je verder nog wilt weten

Overnachtingen

Overnachtingsmogelijkheden zijn er genoeg langs de Via de la Plata. Je kunt het niet vergelijken met de Camino Frances maar in bijna ieder dorpje heb je meerdere keuzes. Wil je per se in Albergues blijven, dat is geen probleem maar in vergelijking met de Camino Frances zijn die wel wat verder van elkaar verspreid. Op de fiets is dat geen probleem, vooral voor wandelaars betekend het af en toe lange dagen maken. 

Onze ervaring was ook dat de meeste Albergues altijd open zijn. Juist omdat er wat minder keuze is, blijven de albergues die er zijn het hele jaar geopend. Wij gebruiken vaak Gronze en deze pelgrimswebsite om het dubbel te checken. En het kan nooit kwaad om van te voren even te bellen. 

Albergues top 3

Wij blijven lang niet al tijd in een Albergue, maar waar het uitkomt maken we daar graag gebruik van. De leukste Albergues langs de Via de la Plata vonden wij: 

Wij vinden de openbare albergues vaak wat beter dan de private. Al helemaal wanneer ze werken op basis van giften. Deze albergues worden helaas schaarser en schaarser. Omdat er soms ook voor avondeten en ontbijt gezorgd wordt laten we vaak méér geld achter bij de albergues die niks vragen. Over het algemeen betalen wij rond de 8 euro per persoon voor een overnachting in een albergue. 

Eten onderweg

Spaanse barretjes en kroegjes zijn overal! En het allerbeste is dat ze vaak vroeg open zijn. Voor een paar euro heb je een prima ontbijtje en onderweg is altijd wel ergens een “Pincho de Tortilla” te vinden. Een klein budget? geen probleem. Ook supermarkten zijn er volop en in de kleinere dorpjes zijn er mini-supermarkten waar je alles kunt vinden voor een degelijke maaltijd. 

De via de la plata fietsen

Twijfel je nog over de route? Wil je de Via de la Plata fietsen? Of de Camino Frances? Of een hele andere route? Als je het ons vraagt maakt het niet zoveel uit. Het is vaak moeilijker om te kiezen waar je NIET heengaat dan te kiezen waar je WEL heengaat. Overal is het fantastisch mooi, je maakt de reis zelf. 

de Via de la Plata fietsen
de Via de la Plata fietsen
Via de la Plata deel 3
Via de la Plata deel 3
Follow us on instagram @RobenIsabelle