Nationaal park Monfrague

Nationaal park Monfrague ligt in de regio Extremadura in midden Spanje. De naam is te danken aan het romeins “Monsfragorum” wat zoveel betekend als: de gebroken berg. Het is de plek voor vogel- en natuurliefhebbers bij uitstek. Zo is het het leefgebied van dwergarenden, Spaanse keizerarenden, steenarenden, vale gieren, monniksgieren, oehoe’s, zwarte wouwen en meer.

Monfrague nationaal park: Wildlife

Nationaal Park Monfrague

Vogels

Van alle gieren in Europa leeft ongeveer 90% in Spanje. De meest voorkomende soorten zijn; de vale gier, de monniksgier, de aasgier en de lammergier. De beste plek om vale gieren te spotten is het uitzichtpunt bij de gierenrots (‘Salto del Gitano’). Deze is ook gemakkelijk met de auto te bereiken. De gierenrots wordt gedomineerd door de vele vale gieren die op de 300m hoge klif broeden. Maar als je de tijd neemt kun je tal van andere soorten spotten. Het is aan te raden een verrekijker mee te nemen.

Zoogdieren

Naast de vele gieren en andere roofvogels is er in Nationaal park Monfrague veel meer wildlife te vinden. Wanneer je wandelend het park intrekt heb je kans om vossen, wilde zwijnen, herten, marters, otters of zelf Egyptische Mangoesten tegen het lijf te lopen. 

Nationaal Park Monfrague: Wandelen

Routes

Er zijn 3 wandelroutes uitgestippeld die goed zijn aangegeven. De rode route (16km), de groene route (7,9km) en de gele route (3km). Deze routes starten allemaal in Villareal de san Carlos en eindigen weer op dezelfde plek. Daarnaast zijn er nog een aantal “eenrichting” routes die het park doorkruisen. 

Zelf vonden wij de groene route het leukst. 

Nationaal Park Monfrague
Nationaal Park Monfrague
Nationaal Park Monfrague

Sterren kijken in Nationaal park Monfrague

De regio Extremadura wordt ook wel beschouwd als een van de laatste ongerepte natuurgebieden in Europa. Niet voor niets dat Monfrague Nationaal Park op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Doordat het gebied zo ruig is heb je weinig last van lichtvervuiling. Dat maakt het tot een van de beste sterrenkijkbestemmingen van Europa. Er zijn verschillende uitkijkpunten in het park en voor slechts een paar euro kun je  Observatorio Astronomico de Monfragüe bezoeken.

Nationaal park Monfrague

Praktische informatie

Er zijn tal val mogelijkheden om te overnachten in, of in de buurt van het Nationaal park. Wij verbleven in een appartementje in Vallareal de San Carlos. Dit dorpje ligt middenin het park en vanaf hier loop je zo de wandelroutes op. Let er echter wel op dat er hier geen supermarkt is. Wij zijn op de fiets en “even” naar de supermarkt zit er niet in. Wel zijn er wat barretjes en restaurants. 

We bleven ook twee nachten in Torrejon el Rubio, hier is het observatorium, een vogelcentrum en er is een kleine supermarkt. Meer lezen kan in onze blog die we schreven tijdens ons verblijf.

follow us on instagram @RobenIsabelle