Via de la Plata deel 3

Salamanca - Sevilla

Km's Gefietst
0

Dag 99-111:

Via de la Plata deel 3  – onze stops onderweg:

Salamanca – Valverde de Valdelacasa – Oliva de Plasencia – Villareal de San Carlos – Torrejón en Rubio – Valdesalor – Mérida – Calzadilla de los Barros – Almadén de la Plata – Sevilla 

Overnachtingen:

Via de la Plata deel 3
Kraanvogels
Via de la Plata deel 3
Koude ochtend
Via de la Plata deel 3
Ooievaar
Via de la Plata deel 3
Vorst aan de grond
Via de la Plata deel 3
Oude spoorweg
Via de la Plata deel 3
Tanken

Via de la Plata deel 3

Salamanca

Salamanca ligt halverwege de Via de la Plata, tussen Santiago en Sevilla in. Het is een studentenstad dus het bruist! De stad word ook wel ‘gouden stad’ genoemd vanwege de steensoort waar veel van de monumenten mee zijn gebouwd. 

We willen hier een paar dagen blijven omdat er ook wat praktische zaken geregeld moeten worden. Zo gaan we opzoek naar een fietsbril voor Isabelle, een extra fietstas, een aantal extra reserve-onderdelen en een fatsoenlijke daypack. 

Fietsbril

Een fietsbril? Wat een onzin, die hebben we niet nodig! We fietsen niet mee met de Tour-de-France en bovendien zien die dingen er niet uit. We houden onze “normale” zonnebrillen wel op tijdens het fietsen.

Wat waren we toch aandoenlijk naïef.

Voor Rob hadden we al eerder een fietsbril gekocht. Hij kon tijdens afdalingen niks meer zien omdat zijn eigen zonnebril de wind juist IN zijn ogen stuurde in plaats van de wind UIT de ogen te houden. Wat een verschil met de fietsbril. Nu de zon steeds vaker en feller schijnt kan Isabelle ook niet meer achterblijven. 

Na minstens honderd brillen te proberen wordt het aller, aller, aller sportiefste montuurtje uitgezocht. Natuurlijk was dat ongeveer de eerste bril die werd geprobeerd. Terug naar winkel nummer één dus. Tevreden met de aankoop gaan we naar ons appartementje. Maar hoe draag je zo’n fietsbril? Over de bandjes van je helm? of eronder? Onder je fietsmuts? We hebben geen idee. Maar niks wat we niet kunnen leren met de hulp van Google en Youtube. 

How to: Fietsbril dragen

Video nummer 1 begint met uitleggen dat de bandjes van je helm eerst goed afgesteld moeten worden. Nu kun je het al wel raden. We hebben 3 maanden rondgefietst en natuurlijk zitten onze bandjes verkeerd. 

We duiken in de tutorials, stellen onze helmen af en doen de fietsmutsen op. De brillen maken het af. Tevreden staan we naar onszelf te kijken voor de spiegel, in vol fiets-ornaat. Het duurt 3 maanden, maar dan heb je wel eindelijk je helm goed zitten en ben je overtuigd van het nut van een fietsbril. Al doende leert men. 

Het amateur-peloton van fietsvereniging het verende voorvorkje kan weer verder fietsen. 

Via de la Plata deel 3
Via de la Plata deel 3

Monfragüe Nationaal park

We blijven uiteindelijk een dag langer in Salamanca omdat Rob ziek wordt. Na een dag in bed en heel veel uren slapen knapt hij snel weer op. Onze volgende stop, waar we weer wat langer blijven, is Monfragüe Nationaal Park. Hier leven zo’n beetje alle gieren die je in Europa kunt vinden. 

De route vanaf Salamanca is wederom genieten. Maar echt genieten met de hoofdletter G. We kiezen ervoor om de weg te volgen die ons over de bergen brengt. Er loopt ook een route door het dal, maar dat is een grotere N-weg. We gaan dus weer een stuk klimmen, over rustige wegen. Het is lastig te beschrijven waarom zoiets nou zo mooi is, maar neem het maar gewoon van ons aan. Het is de klim meer dan waard! 

Foto's maken

In Monfragüe krijgt Isabelle dezelfde symptomen als Rob in Salamanca. Vandaag blijft zij een dag in bed. Normaal gesproken is Isabelle de fotograve, vandaag staat Rob er alleen voor. Pijnlijk wordt het duidelijk dat er een groot verschil is tussen “foto’s maken” en “goede foto’s maken”. Je komt er niet mee weg om in het wilde weg te klikken op standje automatisch. Gelukkig is ook Isabelle na één dag weer beter en worden de gieren toch nog goed op de foto gezet. 

Echter blijkt Isabelle ook een vervelende verkoudheid op te hebben gelopen die langzaam erger wordt. Opnieuw een dag in bed. Omdat er geen supermarkt in de buurt is en ons eten opraakt fietsen we 15km verder naar Torrejón en Rubio. Hier blijven we totdat Isabelle zich weer beter voelt. We hebben nog een pagina over nationaal park Monfrague zelf gemaakt. 

Via de la Plata deel 3
Via de la Plata
Via de la Plata deel 3
Via de la Plata deel 3
Via de la Plata deel 3
Via de la Plata deel 3

Via de la Plata deel 3 - Monfrague tot Sevilla

Isabelle voelt zich gelukkig snel beter. We vervolgen onze weg richting Valdesalor en Merida. We vliegen vooruit met de wind in de rug. In Mérida twijfelen we, zullen we blijven of verder fietsen? Net op het moment dat we besluiten om door te fietsen worden we aangesproken door Juan. Hij vraagt of we ooit van warm-showers hebben gehoord. Blijkbaar is hij ook lid en hij biedt ons een kamer aan voor die nacht. Dat slaan we zeker niet af. 

Het is carnaval en in Mérida is het groot feest. Geen slecht moment om hier een avondje door te brengen. 

De volgende dagen gaat het bijzonder goed op de fiets. We hebben het weer weer mee en het blijft relatief vlak. Totdat…. krrt. rrt. PANG. Een klapband. Dat is de derde lekke band voor Rob. We wisten dat de buitenbanden slecht waren, het plan was om die in Sevilla te wisselen. Maar nu zit er een scheur in de buitenband van Rob. Het binnenbandje wordt snel verwisseld en voorzichtig fietsen we door. 

Buitenband maken voor gevorderden

We halen de Albergue, maar de binnenband drukt zich een bijna een weg door de scheur naar buiten, dat kan niet lang goed gaan. En het is nog 130km tot Sevilla! Een fietsenwinkel is er niet. Google is opnieuw onze beste vriend. “Een scheur in de buitenband is niet te repareren. Maar je kunt een stuk leer of hard plastic tussen de binnenband en het gescheurde deel van de buitenband duwen”. De Albergue wordt direct afgezocht voor iets dat we kunnen gebruiken. De dop van de insecten-verdelg-spray moet eraan geloven. Die wordt voor de laatste Kms onderdeel van de achterband van Rob. De volgende dag Fietsen we, met stuk plastic in de achterband, verder richting Sevilla. 

Tot onze verbazing vinden we onderweg nog een Fietsenmaker in Monesterio. Ook die kunnen we niet afslaan. Het risico dat de achterband verder scheurt is zeker aanwezig. We besluiten om al onze banden te vervangen. Wanneer de fietsen onder handen genomen worden, worden er meerdere zwakte punten opgemerkt door de fietsenmaker. De remblokjes, de ketting, eigenlijk is zo’n beetje alles ondertussen wel aan vervanging toe. 

De fietsen weer als nieuw

We doen het maar meteen goed. Zoveel als kan nu laten vervangen. Vier nieuwe banden, een nieuwe ketting, cassette, en tandwielletje voor de fiets van Isabelle en onze fietsen zijn weer als nieuw. De fiets van Rob laten we in Sevilla nog onder handen nemen. 

Niet veel later zijn we extra blij met onze keuze. Het asfalt maakt plaats voor een gravel-weg. De eerste kilometers gaan lekker. Maar dan veranderd de gravel-weg in een gravel-pad. En nog een paar kilometer verder veranderd het gravel-pad in een onbegaanbare grinthelling.  Met twee man sterk duwen we de fietsen een voor een omhoog. Fietsen is onmogelijk. Gelukkig hebben we tijd genoeg en na een paar lastige en hele zware kilometers kunnen we weer zorgeloos fietsen. 

Via de la Plata deel 3
Via de la Plata deel 3
grasland
Via de la Plata deel 3
Via de la Plata deel 3
Via de la Plata deel 3

Via de la Plata deel 3 - onderweg

Het is nog altijd niet druk. Niet in de steden die we bezoeken, niet in de Albergues waar we blijven en ook onderweg komen we weinig mensen tegen. Des te leuker is het als je eens een keer een praatje met iemand kan maken. Misschien is het de lente die aanbreekt, of het feit dat Zuid-Spanje wat meer toeristisch is, maar we komen wat vaker mensen tegen. 

De albergue in Valverde de Valdelacasa delen we samen met een Amerikaan die de Via de la Plata wandelt. In Monfragüe komen we een aantal Nederlanders tegen. En op straat worden we aangesproken door Spanjaarden. Meestal 70- of 80-plussers. Hele verhalen steken ze af. Wij volgen alleen de grote lijnen maar dat maakt een gesprekje niet minder gezellig. “Si, Venga, Vale”. 

Hoe dichter we bij Sevilla komen, hoe vaker we de Albergue delen met mede-pelgrims. Opnieuw alleen wandelaars. 

Natuur en wildlife

In Monfrague waren het de gieren de de luchten domineerden. Honderden cirkelen er rond. We zagen er herten, andere vogelsoorten en ook een Egyptische Mangoest. Iets ten zuiden zien we veel vee. Koeien, paarden, geiten, schapen en Ibérico varkens. Ze scharrelen allemaal rond in enorm grote weides tussen de eikenbomen. We snappen waarom die hammetjes zo lekker smaken. Tussen het vee zien we kraanvogels. Eerst een paar, daarna nog een paar, en nog een paar. Overal zien we ze, honderden! En overal vliegen ooievaars rond, net als rode wouwen. 

Het landschap is heuvelachtig en we fietsen kilometers lang door eikenbossen, kilometers lang door olijfboomgaarden en kilometers lang door graslandschap. De dorpjes zijn in midden Spanje relatief ver van elkaar verwijderd. Hoe zuidelijker we komen hoe meer palmbomen, cactussen, sinaasappel- en citroenbomen we zien. Het wordt echt een stuk exotischer. 

En dan fietsen we Sevilla in

De laatste etappe tot Sevilla is ietsje minder dan 70Km fietsen. In totaal klimmen we 460m en dalen we ruim 900m. Een makkie dus vandaag. Bovendien zijn de laatste kilometers zo vlak als een dubbeltje en zijn er brede fietspaden. De lange broek was al ingeruild voor een korte, nu gaan ook de lange mouwen uit. Het is heer-lijk lenteweer in Sevilla. Voordat we inchecken bij de Albergue stoppen we op een terrasje en trakteren we onszelf op een heerlijk koude Cerveza. De via de la Plata zit erop voor ons. De laatste stempel wordt in ons pelgrims-paspoort gezet. Maar opnieuw voelt het niet alsof we een “einde” hebben bereikt. We zijn gewoon bij de volgende stop aangekomen. 

Het vervolg

Eerst maar even een paar dagen Sevilla bezoeken. Nu is het plan om via Málaga richting Tarifa te fietsen. Tarifa? Ja, vanaf daar vertrekken de veerboten naar Marokko! 

De komende dagen gaan we ook gebruiken om onze route naar en in Marokko te plannen. Maar het is vrij zeker dat we daar ons volgende fietshoofdstuk zullen starten. Met onze nieuwe fietsbrillen. 

Via de la Plata deel 3

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Elles

  Genieten, het lezen van jullie reisverhalen! Credits aan jou Isa, wat een prachtige foto’s. Mocht je tips hebben met betrekking tot ‘burst fotografie @grapjevanhenryvanloon’ die ontvang ik graag. Want over een paar weken vliegen Jesse en ik over jullie heen. Ja ja ‘Pelsje goes international’. Heb bijna het reisvirus van de Janssens te pakken!
  Geniet daar in Sevilla. We hebben jullie gemist in Oeteldonk dit weekend. X

 2. Lotte

  Mooie snelle (fiets)planga’s! Wat gaan jullie hard jongens, zelfs met een paar dagen ziek ertussen. Fijn om te lezen dat jullie er nog zo van genieten. 🙂 Veel plezier weer bij het volgende stukje. En mocht je nog tips willen voor Sevilla of Malaga, let me know!

 3. Petra de Jong

  Hoi Rob en Isabella,
  Van Spanje naar Marokko!
  Kijk eens op Youtube naar Itchy Boots. Een Nederlandse motorrijdster die al veel van de wereld gezien heeft en een paar weken terug vanuit Spanje naar Marokko gegaan is om van daar uit door Afrika te reizen. Ze is op de motor, dus naar route is misschien niet geschikt of handig voor jullie, maar misschien kunnen jullie er andere leuke ideeen oppikken.
  Groetjes, Petra.

  1. Rob en Isabelle

   Hoi Petra,
   dank voor de Tip, we gaan meteen even kijken!

 4. Anja Van Rossum

  Mooi verhaal, veel plezier met de volgende toer. Op naar Marokko 🇲🇦
  Groetjes Tonnie &Anja

  1. Rob en Isabelle

   Dankjewel! en groetjes terug van ons 🙂

 5. Anja

  Mooi verhaal, veel succes met de volgende toer.
  Groetjes Tonnie & Anja

 6. Fabian

  Vlotte montuurtjes hoor.
  Kijk uit naar jullie Marokko-verhalen!

 7. Willie Janssen

  Mooi, prachtig, ik begrijp wel wat je bedoelt, met die top bereiken, prachtig ga zo door.

 8. Elly

  Weer een prachtig verhaal.
  We bellen snel weer eens om ook weer nie stemmen erbij te horen.
  Blijf genieten.
  X

  1. Elly

   ps : Fijn dat de helmen nu eindelijk goed op jullie hoofd zitten.
   Kun je veilig vallen.

   1. Rob en Isabelle

    laten we hopen dat we uberhaupt niet vallen

 9. Thomas & Rosa

  What a good read! Glad to hear that both of you have overcome your sickness, and that your gear now is not only correctly fastened but as well complete from here on and bikes overhauled. We wish you a great time in Sevilla and for your coming legs! Big hug!
  Thomas & Rosa

 10. Sjaakjanssen

  Mooi Rob en Isabelle knap van jullie ga zo door gr Sjaak en Anja

 11. Ruud

  Mooi verhaal weer. Het is een heel avontuur.
  111 dagen onderweg en het is carnaval; goed gepland
  Veel plezier in Sevilla

 12. Mirjam

  Wat een mooi verslag weer, leuk om te lezen. En de foto’s spreken voor zich, heel mooi.

 13. Daisy

  Super leuk om lezen! Kijk nu al uit naar het volgende reisverslag 😃 succes met de planning 👍🏻

  1. Elles

   Genieten, het lezen van jullie reisverhalen! Enne credits aan jou Isa, voor het maken van de prachtige foto’s. Als je nog tips hebt met betrekking tot ‘burst fotografie @henryvanloon)’. Ik ontvang ze graag. Want over een paar weken vliegen we over jullie heen ;). El goes international (ja ja alweer). Ik heb zo langzamerhand het reisvirus van de Janssens te pakken.

   Geniet van jullie dagen in Sevilla! Hebben jullie gemist in Oeteldonk.

Laat hier je reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.