KD-Biketouring

Reisfietsen

Waar moet je op letten bij de aanschaf van jou nieuwe reisfiets

reisfiets

De beste reisfiets bestaat niet! lijstjes van top-5 beste reisfietsen zijn wat ons betreft grote onzin. Een goede fiets is er een die bij jou past. En wat jij fijn vindt, zal een ander verschrikkelijk vinden en vice versa. Maar er zijn bij de aanschaf van een nieuwe fiets wel een aantal dingen waar je op kunt letten. 

Wat is een reisfiets?

Reisfietsen zijn speciaal ontworpen voor lange ritten, zowel op verharde als onverharde ondergronden. Ze zijn comfortabel, robuust en kunnen veel bagage vervoeren. Er zijn verschillende soorten reisfietsen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Maar er is, zoals zovaak, geen duidelijke verdeling. Mocht je kiezen voor een touringbike, betekend dat niet dat je niet op onverharde wegen kunt komen. Kies je voor een gravelbike, dan kun je nog steeds prima op het asfalt blijven fietsen. Het een sluit het ander niet uit maar grofweg zijn reisfietsen in 3 verschillende categorieën te verdelen.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving. 

1. Gravelbike

Wat is een gravelbike?

Een gravelbike is een type fiets dat is ontworpen om op verschillende soorten ondergrond te rijden, waaronder verharde wegen, onverharde paden, gravelwegen en zelfs licht off-road terrein. Gravelbikes zijn een kruising tussen een racefiets en een mountainbike, en ze combineren de snelheid en efficiëntie van een racefiets met het comfort en de veelzijdigheid van een mountainbike. Gravelbikes zijn daarom geschikt voor zowel lange ritten over verharde wegen als voor kortere avonturen op onverhard terrein. Of een combinatie daarvan.

Kenmerken van een gravelbike

 • Licht en wendbaar
 • Comfortabel voor lange ritten
 • Sportief stuur (drop-bar)
 • Dikke banden:Gravelbikes hebben meestal banden van 38 tot 50 millimeter breed. Deze brede banden bieden meer comfort en grip op onverharde paden.
 • Vele bevestigingspunten:Gravelbikes hebben veel bevestigingspunten voor bagagedragers, bidonhouders en andere accessoires. Dit maakt ze ideaal voor lange ritten of bikepacking-expedities.
Thailand Camping

2. Mountainbike

Mountainbikes zijn ontworpen voor offroad rijden. Ze hebben een stevig frame, dikke banden en versnellingen die geschikt zijn voor steile hellingen. Mountainbikes zijn daarom geschikt voor lange ritten door ruig terrein, zoals bossen en bergen. Mountainbikes zijn vaak ook goed geveerd, soms zowel voor als achter. Wij komen zelf bijna niemand tegen die bikepacked op een mountainbike, de meeste kiezen voor een gravelbike of touringfiets. Vandaar dat we ons hier wat meer focussen op die twee types.

bicycle gear
Rijstveld ploegen

3. Touringbike

Wat is een touringbike?

Een touringfiets, ook wel een trekkingfiets genoemd, is een fiets die speciaal ontworpen is voor lange afstanden. Touringfietsen zijn comfortabel en robuust, en ze kunnen veel bagage dragen. Ze zijn een ideale keuze voor fietsers die van plan zijn om lange fietstochten te maken, zoals een fietsvakantie of een bikepacking-expeditie. Ze hebben een comfortabel frame, brede banden en veel mogelijkheden om bagage te vervoeren.

Kenmerken van een touringbike

 • Zeer comfortabel
 • Vaak zit je wat rechter in vergelijking met een gravelbike
 • Veel mogelijkheden om bagage te vervoeren
 • Geschikt voor lange ritten over verharde en onverharde wegen
 • Veel bevestigingspunten voor bidonhouders, bagagedragers en andere accessoires
Ko Surin Islands
Thailand waterbuffel
Khao sok National Park

Maar met alleen het type fiets ben je er nog lang niet. Hoe breed moeten je banden zijn? Voor welk versnellingssysteem kies je? Welk zadel past het best bij jou? Hoe kies je een goed stuur?

Allemaal dillema’s die voor heel wat kopzorgen kunnen zorgen want vaak zijn het geen goedkope onderdelen die je “gewoon even gaat uitproberen”. Voordat je die investering maakt wil je daar goed over nagedacht hebben. 

Wellicht dat onderstaande pagina’s je een handje kunnen helpen. 

 1. Derailleur vs naafversnelling
 2. Alles over je fietsband
  1. bandbreedte en waarom het belangrijk is 
  2. moet ik kiezen voor tubeless?
 3. Welk zadel past bij mij? (coming soon)
 4. wat is een goed fietsstuur om lange ritten mee te maken? (coming soon) 
Singapore Marina bay sands
Bicycles forbidden sign
Fietsen naar Santiago de Compostela op onze Cube fietsen