Derailleur vs Naaf versnelling

wat zijn de verschillen tussen een derailleur en een naaf versnelling?

bicycle gear

Derailleurversnelling

Derailleurversnellingen zijn de meest voorkomende type fietsversnelling. Ze worden gebruikt op een breed scala aan fietsen, van stadsfietsen tot racefietsen. Derailleurversnellingen werken door de ketting van het ene tandwiel naar het andere te verplaatsen. Dit gebeurt met behulp van een derailleur, die is gemonteerd op het frame van de fiets.

Voordelen van derailleurversnellingen:

 • Groot bereik: Derailleurversnellingen bieden een groot bereik aan versnellingen, waardoor je op elke ondergrond en in elke situatie de juiste versnelling kunt vinden.
 • Nauwkeurige afstelling: Derailleurversnellingen kunnen nauwkeurig worden afgesteld, waardoor je altijd de juiste hoeveelheid kracht kunt zetten.
 • Goedkoop: Derailleurversnellingen zijn over het algemeen goedkoper dan naafversnellingen.

Nadelen van derailleurversnellingen:

 • Complex: Derailleurversnellingen zijn relatief complex, waardoor ze gevoeliger zijn voor storingen.
 • Onderhoudsgevoelig: Derailleurversnellingen moeten regelmatig worden onderhouden, zoals het schoonmaken en afstellen van de ketting en derailleur.
 • Geluid: Derailleurversnellingen maken bij het schakelen wat geluid.

Naafversnelling

Naafversnellingen zijn een type fietsversnelling waarbij de versnellingen in de naaf van het wiel zijn verwerkt. Dit betekent dat er geen derailleur nodig is, waardoor naafversnellingen eenvoudiger en duurzamer zijn dan derailleurversnellingen.

Voordelen van naafversnellingen:

 • Betrouwbaar: Naafversnellingen zijn betrouwbaar. Ze zijn minder gevoelig voor storingen dan derailleurversnellingen.
 • Duurzaam: Naafversnellingen zijn duurzamer dan derailleurversnellingen. Ze hebben minder onderhoud nodig en gaan langer mee.
 • Stil: Naafversnellingen maken bij het schakelen geen/minder geluid.

Nadelen van naafversnellingen:

 • Beperkt bereik: Naafversnellingen bieden een beperkter bereik aan versnellingen dan derailleurversnellingen.
 • Duurder: Naafversnellingen zijn over het algemeen duurder dan derailleurversnellingen.
 • Minder nauwkeurig: Naafversnellingen zijn minder nauwkeurig af te stellen dan derailleurversnellingen.

verschillende types naafversnellingen

Er zijn op de markt verschillende types naafversnellingen te verkrijgen. Shimano is misschien wel een van de bekendste. Echter biedt de naafversnelling van Shimano in onze ogen een te klein bereik wanneer je echt een aantal klimmen wil gaan maken. Zolang je relatief vlak blijft fietsen is een naafversnelling van Shimano wellicht een optie. Anders zouden wij toch kiezen voor de Pinion of een Rohloff. 

Pinion vs Rohloff

De Rohloff naaf versnellingen gaan al heel wat jaren mee en hebben zich in de loop van de tijd bewezen. Een betrouwbaarder systeem bestaat er eigenlijk niet. Maar de Pinion naaf versnellingen bieden een zeer goed alternatief. Wij fietsen zelf met Rohloff naven en hebben tot op heden nog nooit problemen gehad. 

Voor een gedetailleerde uiteenzetting over de verschillen tussen de twee kunnen we dit artikel aanraden: https://www.cyclingabout.com/best-bicycle-gearbox-rohloff-hub-vs-pinion-gearbox/

Kort samengevat komt er geen duidelijke favoriet naar voren. Het is afhankelijk van jouw setup en wat je van plan bent met je fiets te gaan doen. Wil je veel off-road met de mountainbike, dan komt de Pinion beter naar voren. Is gewicht voor jou heel belangrijk, dan wint de Rohloff het van de Pionion. 

Beide systemen zijn uitermate betrouwbaar en beide systemen zijn een goed voorbeeld van robuuste en duurzame keuze voor jouw fietsreis.