Kamperen

Lichtgewicht trekkerstenten

Prachtige kampeerplek Laos

Wanneer je voor langere tijd gaat reizen met de fiets, is het zowel handig als voordelig om een tent mee te nemen. Door te kamperen kan je flink in kosten besparen en het geeft je de vrijheid om altijd ergens een slaapplek te kunnen creëren. Uiteindelijk is niets zo fijn om in je eigen vertrouwde tentje met je eigen slaapzak te kunnen slapen, midden in de natuur. 

Maar genieten van kamperen is niet altijd vanzelf sprekend. Een slecht of lek slaapmatje, een (te) koude nacht, een lekkende tent of een natte binnentent van de dauw in de ochtend; het kan je kijk op kamperen flink beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om spullen aan te schaffen die het voor jou comfortabel maken, zodat je kan genieten van je nachtrust en dus van je fietsreis. 

Lichtgewicht tenten voor bikepacking

Een lichtgewicht tent kiezen. Het allerbelangrijkste tijdens kamperen is misschien wel je tent. Gezien je de tent mee neemt op de fiets, is het belangrijk dat je het gewicht en pakformaat van de tent beperkt. Maar er zijn heel veel andere factoren waar je rekening mee kunt houden. 

Verschillende types tentdoek

Er zijn verschillende soorten tent stoffen op de markt te vinden. De vereisten voor het tentdoek zijn vaak dat het een sterke stof moet zijn (de tent wordt immers regelmatig opgezet en weer afgebroken), de stof moet waterdicht- en lichtgewicht zijn. Voor lichtgewicht tenten kom je al snel uit bij een nylon of een poylester tentdoek. Katoen is simpelweg te zwaar en het duurt lang voordat het droog is. Bikepacken met een katoenen tent. Wij raden
het af.

Polyester

Veel lichtgewicht tenten hebben een polyester doek met de
gaardikte van 68 of 75 denier, voorzien van een PU coating. Dit doek is relatief licht en de coating zorgt ervoor dat het doek waterdicht is. Polyestertentdoeken zijn alleen van de binnenkant voorzien van een coating, waardoor de zon aan de buitenkant vrij spel heeft. Dit heeft als nadeel dat het polyester veroudert door UV-straling, waardoor de kwaliteit van het doek op ten duur afneemt. Het voordeel is dat polyester een relatief goedkope keuze is. 

Nylon

Nylon is lichter en beter bestand tegen scheuren dan polyester. Het is daarom mogelijk om gebruik te maken van dunnere garen dikte, soms zelfs maar 10 denier. Nylon tentdoeken worden ook voorzien van een coating, maar anders dan bij polyester kan zowel de binnen als de buitenzijde een coating hebben. Hierdoor kan Nylon ook beschermd worden tegen UV straling. Er zijn diverse coatings die gebruikt kunnen worden op nylon stoffen. Een
coating op basis van siliconen zorgt naast de gewenste bescherming tegen water en zon er ook voor dat het doek nog sterker wordt. Coatings van PU kom je vooral in het grondzeil tegen om slijten te voorkomen. 

Het nadeel van nylon is dat het een duurdere optie is en de doeken met heet weer op spanning komen te staan en met nat en koud weer, wat meer gaan hangen. Het is dus belangrijk om je nylon tent regelmatig aan te spannen of te ontspannen wanneer het weer
veranderd. 

Verschillende types tentvorm

Stand alone koepeltent

Een stand alone tent of koepeltent heeft als voordeel dat hij opgezet kan worden zonder gebruik van haringen. Door de kruising van stokken, ontstaat er spanning op het doek, waardoor de tent overal opgezet kan worden. Dit is vooral gemakkelijk als je naar landen reist waar de ondergrond regelmatig hard is. Maar dit geeft je ook de mogelijkheid om een tent op een balkon, dakterras, woonkamer, bushok of veranda op te zetten. Alsnog is het aan te raden om gebruik te maken van haringen, zeker als het waait of regent. De koepelvorm zorgt voor een uitstekende windbestendigheid en een stevig dak zodat een flinke sneeuwbui geen probleem zou moeten zijn. 

Tunneltent

Een tunneltent heeft haringen nodig om de tent te spannen. Indien nodig kan er geïmproviseerd worden met stenen rondom de scheerlijnen wanneer de grond geen haringen toelaat, maar zonder haringen/ankers/stenen, geen tent. Als je de kop van de tent in de wind zet, kan de tent enorme windkracht weerstaan, zonder het gevaar dat je stokken breken. Wanneer je de tent verkeerd in de wind heb staan zijn de zijvlakken echte windvangers en heb je al je stormlijnen nodig. Een groot voordeel van een tunneltent is de ruimte, je hebt vaak meer ruimte in verhouding tot het gewicht in vergelijking met een koepeltent. 

fjallrven abisko dome tent voor bikepacking

Fjallraven Abisko dome

De Fjallraven Abisko Dome 2 is de ideale partner wanneer u op vakantie gaat naar gebieden waar het hard kan waaien en waar de grond te hard is om op ieder moment een tentharing te kunnen zetten

Bach Guam 3 Tent Willow Bough

De Guam 3 van Bach is een klassieke, vrijstaande koepeltent voor drie seizoenen gemaakt van lichtgewicht materialen. Dit maakt de Guam ideaal voor bikepacken.

Lichtgewicht tent voor bikepacken Nemo dragonfly osmo

Dragonfly OSMO 3P

Geweldige lichtgewicht (slechts 1800 gram!) 3-persoons bikepacking tent

Thuis is…

waar mijn tent staat

Tentstokken

Je lichtgewicht tent bevat bijna altijd wel 1 of meerdere stokken. Die stokken zijn ook zeker niet onbelangrijk, want die zorgen ook voor stevigheid. Omdat je de tent waarschijnlijk vaak opzet en afbreekt, is dit belastend voor het materiaal. Goede stevige stokken zijn dus een must om kapotte tentstokken te voorkomen. Er is eigenlijk maar 1 type stok die daar geschikt voor is en dat zijn DAC stokken. DAC aluminium is eigenlijk alles wat je in een tentstok zoekt. Het is lichtgewicht, dun, super sterk, en toch flexibel. 

Glasfiber en vezelstokken raden wij af. Deze zijn een stuk zwaarder en gaan vele malen sneller kapot. Niet doen dus. 

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving. 

Footprint / grondzeil

Een grondzeil is een extra stuk zeil wat je onder je tent legt. Dit stuk zeil heeft als voordeel dat het je een extra isoleerlaag geeft (dus minder kou van de grond), het beschermt de onderkant van je binnentent tegen beschadigingen, vuil en nattigheid en het belangrijkste; hopelijk ook tegen gaatjes. 

Uiteindelijk is het idee dat een grondzeil je tent dusdanig beschermd dat je tent veel langer mee kan gaan. Het nadeel is natuurlijk dat je een extra stuk stof mee neemt. Oftewel extra ruimte en extra gewicht. En een grondzeil die origineel voor de tent is gemaakt, zijn regelmatig ook flink prijzig. Deze zeiltjes worden vaak “footprint” genoemd. Een simpele tarp of stuk zeil kan ook al veel bescherming bieden en hoeft niet duur te zijn. 

Ons advies: gebruik een grondzeil, dan heb je een stuk langer plezier van je tent. 

Thailand Camping

Welke tent voor welk seizoen

Niet alle tenten zijn bedoeld voor alle seizoenen. Dat wil zeggen: sommige tenten hebben een dichte binnentent, wat heerlijk is in de winter, en verschrikkelijk in de zomer, andere tenten hebben een buitendoek die doorloopt tot de grond, zodat de tent geschikt is om in de sneeuw te staan. In de zomer absoluut niet nodig. 

De hoeveelheid ventilatie in combinatie met de keuze aan tentdoek of tentgaas als binnentent, maakt een tent geschikt voor bepaalde seizoenen. Bepaal dus van tevoren waar je naar opzoek bent. Wil je een tent voor winterexpedities, dan is een dichte binnentent, met minder ventilatie en buitendoek tot de grond een goed idee. Ga je in de zomer weg, ga dan voor een binnentent van gaas (zoveel mogelijk) of zelfs de optie om de binnentent los op te zetten.
Meer seizoenstenten hebben vaak de optie om meer ventilatie te creëren door een extra doek voor het gaas te kunnen sluiten.
Let op: als je tent te weinig ventilatie heeft, heb je met ochtenddauw kans op een kletsnatte tent. Ook al heeft het dan niet geregend, kan het in de tent alsnog lijken alsof dat wel het geval is. Niet ideaal dus.

Thailand Camping
wild camping sicily