Opweg naar Bordeaux

Km's Gefietst
0

Route dag 24-33

Tours – Courtineau – Chattelerault – Chauvigny – L’isle Jourdain – Exideuil-sur-Vienne – Montbron – Angouleme – Legarde Sur la Ne – Montguyon – Bordeaux 

Fish and Chips

Na de regenachtige dagen die we richting Tours hadden, veranderd de windrichting. Koude lucht komt vanuit het noordoosten onze kant op gewaaid. Geen regen meer en geen tegenwind.

Verder beleven we niet erg veel hoogtepunten. Dat kan ook bijna niet want alles in Frankrijk is gesloten. Een koffietje onderweg? Vergeet het maar. Ergens in de kroeg het WK voetbal kijken? Dacht het niet. De dorpjes waar we doorheen fietsen zijn stuk voor stuk dood of verkeren in terminale staat van saaiheid. We nemen onszelf daarom voor om te stoppen bij het eerste cafeetje of restaurantje dat we tegenkomen. Er moet toch iets open zijn in Frankrijk? Ergens?

Niets.

In het dorpje L’Isle-Jourdain slapen we bij een airbnb dat wordt gerund door een Engels echtpaar. Alle restaurants in het dorpje zijn dicht op last van de burgemeester vertellen ze ons. De reden weten ze ook niet. “Omdat de burgemeester waardeloos is”. Er wonen in deze streek veel Engelsen. Om het slechte Engelse weer te ontvluchten en omdat de huizen in Frankrijk nog betaalbaar zijn. De volgende dag vinden we onderweg zowaar een tentje dat open is. Gerund door, jawel, Engelsen. Vol verbazing stoppen we direct, er is daadwerkelijk iets open. Deze kans laten we niet schieten.

En zo genieten we op het terras, in de zon, niet van een heerlijke croissant, baguette du fromage of vino rouge maar een heerlijke portie  typisch Engelse Fish and Chips.

Winter

We proberen onze slaapplekken weer zoveel mogelijk af te wisselen. Kamperen, een kamer “gewoon” boeken en via warm-showers bij mensen thuis. Koning winter heeft ons inmiddels ingehaald en dat merken we als we in ons tentje slapen. We besluiten daarom om de tent nu meer te zien als back-up plan en proberen zoveel mogelijk binnen te slapen.

De laatste dag richting Bordeaux wordt het eens te meer duidelijk dat we een goede keuze hebben gemaakt. De eerste nachtvorst heeft ons bereikt en als we naar buiten kijken ziet we een bevroren wereld. Het levert een prachtig zicht maar we zijn blij dat we warm op de fiets stappen, in plaats van dat we ons warm moeten fietsen.

Inmiddels zijn we in Bordeaux (5 december). Het is hoog tijd voor een wasje en Rob ontkomt er niet aan om toch even mee te gaan naar de kerstmarkt hier. Het fietsen doet ons goed. We vinden het heerlijk om de hele dag buiten te zijn en dromen steeds vaker over het vervolg van onze reis. Maar eerst naar Santiago de Compostela. Volgende stop: de Spaanse grens!

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Elles

  Trots ben ik, op jullie!
  Wat ’n prestatie, nu al.. ik vond de tocht met een vierwieler, naar Bordeaux al lang.

  Geniet van koning winter!

 2. Anoniem

  Zo richting de Spaanse grens, hopelijk dat het daar wat warmer is. En dat jullie weer lekker samen in jullie tentje kunnen slapen.🏕 fiets ze nog🚲
  Groetjes Anja&Tonnie

 3. Jean-Marie Bayard

  Eh oui la France est en hivernage, malgré tout il est regrettable de ne pas donner un meilleur visage de l’hospitalité.. Bon courage pour la suite, je pense bien à vous.

  1. Rob

   Thank you Jean-Marie. Still enjoying France allot! despite winter time 🙂
   Hope you are doing well.

 4. Janne

  Leuk verhaal weer, “terminale staat van saaiheid” 😂 Super dat jullie al in Bordeaux zijn & hele mooie foto’s! Is er al iets wat jullie het meeste missen aan NL of niets? 😉 Geniet van de rustdag en succes daarna alvast!

  1. Rob

   frikandel speciaal misschien. Verder missen we niet veel. oja en jullie natuurlijk xxx

  2. Lotte

   Leuk geschreven weer! Fijn dat het fietsen zelf nog goed bevalt en de omgeving mooi is, dat compenseert misschien de saaiheid haha. Veel plezier en succes weer richting Spanje! P.S. Rob, heb je je al aan een boek gewaagd? 😉

   1. Rob

    Een boek? Sws geen tijd voor voorlopig haha ik hou het even bij een de blogjes 🙂

  3. Petra de Jong

   Inderdaad “terminale staat van saaiheid” is erg leuk gevonden. Maar eigenlijk ook erg triest dat het platteland zo leeg loopt in Frankrijk (en elders waarschijnlijk ook).
   Op naar de Spaanse grens en daarna Santiago de Compostela. Jullie zijn er al bijna. Ben benieuwd waar de dromen over het vervolg over gaan 🙂

 5. Anita

  Hopelijk veel overnachtingen binnen idd. Succes.
  Gr campies

  1. Anoniem

   Regelen we gewoon. Bedankt Campies! groetjes terug

Laat hier je reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.