Italië - tweede work-away

Blog Italië – tweede work-away. Geschreven op: 21-9-2023

Overzicht dag 284 - 301

13 augustus - 30 augustus 2023

55

Km’s Gefietst

1230

Hoogtemeters

1

Etappes

0

Mankementen

Route san-marino tot Rofelle
San Marino - Rofelle

Onze tweede work-away

Vanaf  San Marino naar Rofelle, waar we onze work-away hebben, is het een kilometer of 60 fietsen. Niet heel ver dus maar door de steile wegen doen we er toch bijna de hele dag over. Alessia wacht ons op en wanneer de poort open gaat worden we nieuwsgierig besnuffeld door twee natte hondenneuzen. Het zijn Punto en Virgola, Punt en Komma in het Nederlands. Alessia laat ons het huis en de tuin zien en al snel zijn we onderdeel van het huishouden.

Rofelle is een klein dorpje, voor zover je het een dorp mag noemen want er wonen 30 man, en ligt erg afgelegen tussen de heuvels van de Apennijnen. Voor de fiets wat minder praktisch maar de omgeving is schitterend. Echt heel veel werk hoeven we niet te doen, maar mag natuurlijk wel. En omdat Rob zich nogal graag nuttig maakt, en Isabelle heel blij is weer een keuken tot haar beschikking te hebben, gebeurt er nogal veel. Maar onze belangrijkste taak is op de dieren passen wanneer Alessia een weekje met vakantie gaat.

Party-time

De eerste week is Alessia nog thuis en samen met haar gaan we naar verschillende evenementen, feestjes, lunches, diners, een barbecue, verjaardagen, we hebben het gewoon druk! Bijna elke dag is er wel iets te doen in deze tijd van het jaar. Wij slaan in principe niks af en gaan graag mee. Engels blijkt wel vaak problematisch, en ons Italiaans is al helemaal dramatisch dus het is helaas wel lastig om op de feestjes echt met iemand aan de praat te komen. Ach ja, wij zijn allang blij om het gewoon mee te mogen maken. En het eten, Mama Mia, het eten is geweldig. Laat dat maar aan de Italianen over. Eten afslaan is überhaupt geen goed idee want dan kunnen ze aardig vals worden weten we nu uit ervaring. Hoe vol je ook zit.

Rofelle
Het huis
Rofelle uitzicht
Uitzicht vanuit de tuin
Rofelle uitzicht
Uitzicht vanuit de tuin

House- and pet-sitting

Na de eerste week keert de rust terug in Rofelle, althans voor ons. Alessia gaat op vakantie en dat betekent dat wij wat minder mobiel zijn. Maar dat vinden we helemaal niet erg. De koelkast is vol en alles wat we niet hebben, halen we uit de moestuin of het kippenhok. We doen wat klusjes in en om het huis, maar genieten ook vooral van de rust, de dieren, de omgeving en het feit dat we even een huis hebben.

Na een paar dagen komt Alessia ongepland alweer terug naar huis. Haar reisgenoot moest terug voor een sollicitatiegesprek of iets dergelijks. Wij weten de details ook niet precies. Meteen die avond hebben we weer een verjaardag, en de dag erna is Alessia zelf jarig. Daarna gaat Alessia toch weer een paar dagen naar zee, maar dit keer minder ver weg. Wij passen dus weer op het huis en de dieren.

De dieren

Punto en Virgola zijn de honden waar we op passen. Punto is niet de meest snuggere hond en is achter het hek een stuk stoerder dan hij daadwerkelijk is. Virgola is duidelijk intelligenter en houdt ervan om ’s avonds de kippen mee het hok in de drijven. Ook heeft ze een neusje voor truffels!

De katten hebben een luizenleventje hier. Een van de katten gaat nauwelijks naar buiten en besteed het grootste deel van de dag slapend op de bank. Ze wordt wakker om te eten, en gaat dan weer terug naar haar plek op de bank. De andere kat maakt buiten nog af en toe een rondje, maar slapen is ook een van zijn favoriete bezigheden.

Punto
Kip Piep-Piep
Kip
kat
Kat

De vos

De kippen gaan ’s avonds naar binnen maar scharrelen overdag rond in de tuin, of buiten de tuin. Helaas heeft een vos daar ook de kijk op gekregen en na 3 weken oppassen zijn er twee slachtoffers gevallen.  Gelukkig voor ons gebeurt het ook wanneer Alessia gewoon thuis is. Erg jammer van de kippen, maar omdat de ze vrij zijn om te gaan waar ze willen, loop je de kans dat ze als vossen-ontbijt eindigen. Van de 20 kippen blijven er dus 18 over. We hopen maar dat de vos er blij mee is.

Conclusie

We begonnen met twee honden, twee katten en 20 kippen. Twee kippen sneuvelen. Er is echter een moederkip die op 5 nieuwe kipjes zit te broeden en die worden een week na ons vertrek geboren. Wat ons betreft eindigen we dus met twee honden, twee katten, drie extra kippen en een hele blije vos. Niet slecht.

En er was natuurlijk ook genoeg tijd voor ontspanning. Wederom een “prachtige” wandeling op een niet-bestaand pad. Zeker niet voor herhaling vatbaar. Gelukkig konden we in de buurt ook zwemmen. 

touwbrug
zwemmen Rofelle waterval

Weer op pad

Op woensdag 30 Augustus doen wij het rustig aan. We pompen de bandjes weer op, pakken onze spullen alvast zoveel mogelijk in en Isabelle krijgt nog een masterclass Tiramisu maken.

Het zit er weer op voor ons. Fijn dat we weer even tijd hadden om onze reisplannen verder uit te stippelen, het fotoboek van Marokko te maken en als onze spullen fatsoenlijk te kunnen wassen. Maar de beenspieren tintelen alweer. We hebben zin om te fietsen! We moeten even de Apennijnen uit en blijven dan de Adriatische kust volgen. Verder naar het zuiden, hopelijk richting een mooie nazomer! 

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Linde

  Wat tof dat jullie het hele Italiaanse leven meekrijgen (op het kleine gedeelte wat je mist als je niet kan communiceren haha) ! En kan het helemaal geloven dat het eten “mama mia!”-waardig is!

 2. Alaine

  Mooie omgeving, fijn gefeest ,een uitrust weekje ,en weer verder naar het volgende avontuur .Lekker genieten Rob en Isabelle ,dan doen wij dat ook van jullie verhaal .😘😘

  1. Stan

   Klinkt heerlijk en ziet er nog beter uit! Goeie reis weer 💪

 3. piet

  kom die pizza oven maar zelf hier maken , tegen die tijd dat het bos er is zullen jullie toch wel terug zijn
  hoop ik , houdoe tot dan

 4. Mirjam

  Gezellig om zo het echte Italiaanse leven mee te maken! Ik proef graag een keer de tiramisu Isabelle!

 5. Elly

  Jmmr vd kippetjes, maar een vos moet ook eten.
  Het is wat het is.
  En ik leer hieruit dat jullie heerlijk Italiaans hebben leren koken.
  Dat willen wij wel eens proeven maar daar zullen we nog wel even op moeten wachtten.
  Komt goed.

  1. Rob & Isabelle

   Nou vooral Isabelle heeft leren koken haha
   Maar komt zeker goed, zorgen jullie dan voor een pizza-oven in het voedselbos?

Laat hier je reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.