Italië - Weer terug

Blog Italië – weer terug. Geschreven op: 27-8-2023

Overzicht dag 268 - 284

28 juli - 13 augustus 2023

766

Km’s Gefietst

3460

Hoogtemeters

10

Etappes

2

Mankementen

Bike touring Italië route
Mals –Lana – Neumarkt Egna – Borgo Valsugana – Citadella – Venetië – Cornè – Mesola – Ravenna – San Marino - Rofelle

Italië deel 2 - Weer terug!

De klim over de Alpen beviel ons goed. Het viel mee zelfs, want het ging gemakkelijker dan verwacht. Maar wat we al helemaal niet verwacht hadden, waren de eerste 300Km ná de Alpen. Het noorden van Italië is een waar fietswalhalla. Er zijn langeafstandsfietspaden (mooi woord voor scrabble) aangelegd die elke droom van een fietser uit laten komen. Geen auto’s, heerlijk breed, picknickplaatsen en koffietentjes onderweg, goed onderhouden, kortom: kilometers en kilometers fietsplezier!

En omdat wij de Alpen uitkomen fietsen, of beter gezegd: uit komen rollen, is het pad meestal vals plat naar beneden. De zon schijnt, we zitten op perfecte fietspaden, de koffie is weer betaalbaar, wat zijn we blij dat we weer in Italië zijn!

Venetië

En omdat het zo lekker opschiet, hebben we ruim de tijd om maar weer eens een “omweg” te maken. Venetië zat niet in de planning, maar omdat het zo lekker gaat, zetten we koers naar het Oosten. Venetië, here we come!

Na een paar honderd kilometer is het wel gedaan met de perfecte fietspaden. De laatste 50Km is het weer zoals “vanouds”. Fietspaden verschijnen net zo plotseling als ze weer verdwijnen en het is oppassen voor boomwortels die door het asfalt groeien, putdeksels die boven het wegdek uitkomen en scheuren in het wegdek. Het is een kwestie van beter opletten en minder hard fietsen. In Venetië mag je sowieso niet fietsen, daar zitten we vooral op de boot.

Mooi fietspad in Italië
Fietsen in de Dolomieten
Fietsen in noord Italië

Venetië overgewaardeerd?

Als je het Rob vraagt wordt Venetië zwaar overgewaardeerd en vooral opgehypt door de massa. Ja, het is mooi dat je overal met een bootje naartoe kan maar het water heeft ook voor veel verval gezorgd. Gebouwen zijn aangetast door de tand des tijd en dat proces is versneld door de stijgende zeespiegel. Even buiten Venetië vind je, zoals bij zoveel grote steden het geval, sterk verpauperde buitenwijken. Een kant van Venetië die zorgvuldig voor het massatoerisme wordt verbloemd. Met de fiets moet je er wel doorheen.

Isabelle ziet het minder negatief. Ondanks dat het een wat druk bezochte stad is, is het een heerlijke stad om doorheen te dwalen. Elk straatje leidt weer tot een mooi kanaaltje met bruggetjes en de rijke historie is terug te zien in de charmante gevels, deurposten en prachtige ornamenten die te vinden zijn op de huizen. Daarnaast kent Venetië meerdere eilanden waar je met de boot (die als bus fungeert) naar toe kan. Die eilanden hebben allemaal hun eigen karakter. Je kan er de rust ontdekken van het eilandleven, waar mensen elkaar kennen en de deuren open staan. Voeg daar vrolijk gekleurde huizen, vissersbootjes en een prachtig uitzicht op de zee én de stad Venetië aan toe, en je hebt een charmante en interessante stad te pakken.

San Marco in Venetië plein onder water
Het San Marco plein onder water

Gratis tipjes

Tip: Voor het ov (de boten) kan je bij een automaat een dagkaart van 24 uur kopen. Hierdoor kan je zoveel als je wilt gebruik maken van de boten die zowel door de stad varen (gratis rondvaart) als naar alle aparte eilanden. Hierdoor zie je de stad eens vanaf het water, zonder dat je echt de toerist hoeft te spelen in een gondeltje voor 80 euro per 30min.

Nog een Tip: Koffie in Venetië kun je het beste halen aan de bar bij een Bacaro. Een klein cafeetje waar de koffie nog betaalbaar is. Bacaro’s zijn overal in Venetië  te vinden.

Gondels in Venetië
Gondel in Venetië
hond koelt af onder waterkraan
uitzicht venetië
zonsondergang venetië
gekleurde huizen venetië

Gespannen spaken

Na twee nachten Venetië fietsen we weer terug naar het vaste land van Italië. Voordat we echter weer een plekje zoeken voor die nacht stoppen we maar weer eens bij de fietsenmaker.

Het begon met een zacht onregelmatig krakend geluidje dat kwam en ging. Na verloop van tijd ging het geluidje niet meer weg. Daarna begon het harder te kraken en kwamen er meerdere piepende geluiden bij, alsof er een krekel ergens vastzat (dat was overigens ook zo, maar dat was niet de oorzaak van het gepiep). Na lang zoeken, bleken het de spaken van Rob’s fiets te zijn. Een snelle zoekopdracht in Google en we wisten wat ons te doen stond: de spaken spannen. Maar zonder spakenspanner kan dat een lastig klusje worden. Dus naar de fietsenmaker voor een nieuw stuk gereedschap. Met perfect gespannen spaken konden we onze reis snel vervolgen.

Welcome to my Garden

We hebben ons aangemeld bij een platform genaamd ‘Welcome to my Garden’. Het is een variant op Warm-Showers alleen stellen mensen niet hun huis, maar hun tuin ter beschikking. Daar maken we richting onze Work-Away graag gebruik van. Eén keer spreken we de mensen zelf niet echt. Ze komen even hoi zeggen en zijn daarna weer verdwenen. Maar de keer daarna treffen we het weer eens. We kunnen de tent in de schuur opzetten in plaats van in de tuin omdat er ’s nachts slecht weer is voorspeld. Eten koken hoeven we ook niet want er is genoeg. Het is wat gebrekkig communiceren, maar we hebben een top avond!

bike touring italië welcome to my garden
welcome to my garden
bike touring Italië wildkamperen
mooi fietspad adriatische kust
brood maken op de camping

San Marino

We volgen de Adriatische kust verder naar het zuiden. Het is vlak dus we blijven veel kilometers maken. Het gaat ons goed af en daarom vragen we of we twee dagen eerder bij de Work-Away kunnen beginnen. Dat kan. Ons nieuwe thuis voor de aankomende dagen ligt echter wel weer in de bergen, vlakbij San Marino, dus de laatste dagen is het weer klimmen geblazen.

We nemen een tussenstop om San Marino nog een dagje te bezoeken. Voor het eerst sinds lange tijd moeten we onze fietsen over een asfaltweg omhoog duwen. We wisten dat San Marino een grote rots is, maar de wegen kunnen wat ons betreft minder steil gemaakt worden. Maar we komen boven en de camping heeft een heerlijk zwembad!

Vroege vogels

De volgende ochtend besluiten we vroeg naar San Marino te gaan (met de bus) zodat we de drukte voor zijn. Helaas zijn we zo vroeg dat we ook alle openingstijden voor zijn. Maar wel leuk dat we even door een (bijna) lege stad kunnen wandelen. Uiteindelijk lopen we San Marino een aantal keer door, want het is nog kleiner dan we dachten. Desalniettemin een mooi stadje met een paar leuke uitzichtpunten. Op 13 augustus fietsen we naar onze Work-Away. We gaan een tijdje op iemands huis passen en voor de dieren zorgen; twee honden, twee katten en 20 kippen. De eerste week hebben we mooi de tijd om aan de dieren te wennen, en dieren aan ons, en daarna staan we er een weekje alleen voor.

Hoe onze reis er daarna uit gaat zien, dat weten we nog niet precies maar we blijven voorlopig nog in Italië.

Parlement van San Marino
San Marino museum
Het postzegel en muntenmuseum
San Marino wachter
San Marino Uitzicht

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Yvonne

  Geweldig wat jullie allemaal zien en meemaken. Geniet van het verzorgen vd dieren

 2. Valesca

  Prachtige land en lekker eten ben ook geweest met Theo geniet ervan 😘

  1. Rob

   Het eten is inderdaad een van de beste dingen van Italië! Heerlijk allemaal 🙂

 3. Mirjam

  Wat een mooi verslag, en mooie foto’s! Succes weer met fietsen na de work away, hopelijk houden jullie goed weer .

 4. Alaine

  Weer een mooi avontuur .Geniet van jullie werkweek en de dieren .Gr Alaine .

Laat hier je reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.