Via de la plata deel 2

Kms gefietst
0

Dag 89 - 96

Via de la plata deel 2 –  onze stops onderweg: 

Chaioso – Laza – a Gudina – Puebla de Sanabria – Mombuey – Zamora – Salamanca 

Overnachtingen

Via de la Plata deel 2
Via de la Plata deel 2
Via de la Plata deel 2
Via de la Plata deel 2

Via de la plata deel 2

Camino de via wat?

Alle wegen leiden naar Rome, maar een groot deel leidt ook naar Santiago de Compostela. Er zijn ontelbaar veel benamingen voor verschillende camino-routes vanuit alle windrichtingen. Het verward ons. Maar langzaam beginnen we de routes te kennen en de naamgeving te begrijpen, in ieder geval de routes die wij fietsen.

De meeste bekende route is de Camino Frances. Dat is de route van Saint-Jean-Pied-De-Port naar Santiago. Die hebben we inmiddels achter ons gelaten en we volgen nu de Via de la Plata in omgekeerde richting naar Sevilla. Maar we volgen ook de Camino Sanabres,  de Camino Invierno en tal van andere caminos waarvan we de namen niet kunnen onthouden. hoe zit dat nou?

Hoofdroutes

Er zijn 7 “hoofdroutes”. Dat is nog te overzien. Afhankelijk vanaf waar je start op één van die hoofdroutes krijgt de route een andere naam. Het is dus helemaal geen andere route, maar een kortere versie van de hoofdroute. Een enkele keer zijn er ook alternatieve routes, die ook weer een eigen naam krijgen. Zo zijn er inmiddels 281 Caminos. Geen wonder dat we de draad kwijt raakten.

Afin, wij volgen nu dus de hoofdroute “via de la Plata” en we gaan via een gedeelte dat Camino Sanabres genoemd wordt. Ik hoop dat jullie nog bij de les zijn en niet op een van de andere camino-routes zijn afgedwaald.

Via de la Plata deel 2

Camino Sanabres

De Camino Sanabres vertakt bij Salamanca, dat is de plek waar we nu deze blog posten. Het is ook ongeveer het middelpunt van de Via de la Plata. Nog een kleine 500Km tot aan Sevilla dus.

De hoogste tijd om weer een blogje te schrijven, terug te kijken naar de afgelopen weken en te mijmeren over de toekomst! Via de la Plata deel 2.

Via de la Plata deel 2

Work-Away

Na Santiago zijn we opzoek gegaan naar een work-away adresje. We vonden Thomas en Rosa in het kleine dorpje Chaioso en zijn daar 3 weken gebleven. Het bleek een schot in de roos. Een prachtige omgeving, leuk werk, lekker eten, een hele mooie kamer, veel katten, maar bovenal twee hele aardige mensen die ons 3 weken lang thuis lieten voelen.

Het afscheid was daarom erg dubbel voor ons. We zouden het zeker niet erg hebben gevonden om langer te blijven maar het kriebelde ook weer om verder te gaan. De eerste dag op de fiets na de work-away voelde een beetje als de aller eerste dag. Je verlaat een vertrouwde omgeving, mensen aan wie je gehecht bent geraakt en je fietst het onbekende tegemoet. Ook onze fietsen moesten duidelijk weer wennen.

Via de la Plata
Via de la Plata deel 2

Versleten remblokjes

Er klonk een vreemd geluid uit het voorwiel van Isabelle. Onderweg werd het erger en erger. De Remblokjes waren totaal versleten, oeps! Picobello BV kon aan de slag. De blokjes vervangen bleek niet zo’n probleem maar lucht in de remkabels wel. We hadden weinig remkracht en veel hoogtemeters voor de boeg.

Remkabels ontluchten

In Puebla de Sanabria vonden we een fietsenmaker die letterlijk vanuit zijn garage een “winkel” had. De taalbarrière was geen enkel probleem, deze vakman wist direct wat er aan de hand was. Wij staken twee duimpjes omhoog en zeiden een paar keer “si”, Picobello BV liet het dit keer aan de vakman over. Onze fietsen waren in goede handen.

Via de la Plata deel 2
Bekaf na een zware klim
Via de la Plata deel 2
Wandeling
albergue_zamora
Albergue in Zamora
Uitzicht Sil Canyon
Via de la Plata deel 2
Welkom in Salamanca
Uitzicht onderweg

De route aanpassen

Galicia is bergachtig, en dat merken we de eerste dagen. De tweede dag na ons vertrek staat een lange en zware etappe op de planning. Maar we zijn inmiddels wel wat gewend dus dit varkentje zullen we ook wel even wassen. Nou mooi niet dus. We stoppen die dag eerder dan gepland omdat we helemaal gesloopt zijn van het vele klimmen. Zelfs verkeersdrempels komen we amper meer over.

Onze planning kan op dag twee dus alweer overboord. De route aanpassen is natuurlijk geen probleem. We zijn wat dat betreft flexibel genoeg. 

Nadat we de regiogrens van Galicia oversteken naar Castilla y Leon veranderd het landschap drastisch. De bergen verdwijnen en maken plaats voor een kalm glooiend landschap. We maken daardoor beduidend meer kilometers op een dag.

Via de la Plata deel 2: Sneeuw en ijs

Het is koud. Om maar met de deur in huis te vallen. Vooral ’s nachts. Het vriest elke nacht een graad of 5 a 6 en elke ochtend vertrekken we met temperaturen nog altijd ver onder het vriespunt. Maar het is prachtig weer. We voelen dat de zon elke dag een beetje sterker wordt en de zonnebrand hebben we vanaf nu binnen handbereik. We fietsen, vooral in de hoger gelegen gebieden, soms nog over sneeuw bedekte wegen en zien de ijspegels nog aan de rotswanden hangen.

In de wat lager gelegen gebieden zien we geen sneeuw meer en in de middagen, in de zon en uit de wind, is het heerlijk lenteweer.

Via de la Plata deel 2

Via de la Plata deel 2: Wandelen

We hebben onszelf voorgenomen om meer activiteiten te ondernemen naast het fietsen. We sjezen niet meer van Albergue naar Albergue maar proberen vaker ergens een dagje te blijven om de omgeving te ontdekken. Bewapend met kooksetje en camera trekken we dan het gebied in en proberen wildlife op de gevoelige plaat vast te leggen. Onze maaltijd koken we in de natuur. Voor ons is er geen betere manier om “uit” eten te gaan (mits je het bestek niet vergeet).

Het wildlife spotten gaat ook verrassend goed. Het wildlife fotograferen is een ander verhaal, maar we doen ons best.

Mijmeren

Dan blijft het mijmeren nog over. We zijn nu ruim 3 maanden onderweg en hebben er ruim 3000km opzitten. 

Mooi geweest? Dacht het niet. 

We genieten nog elke dag op de fiets. En dat zeggen we niet omdat we het leuker willen laten lijken dan het is. Er zijn zware momenten, zware dagen maar die heb je ook als je niet fietst. We genieten heus niet van elk meter die we afleggen maar elke fysieke of mentale inspanning die we overwinnen geeft ons zoveel positiviteit terug.

Geen enkele seconde hebben we spijt van onze beslissing. 99,99% van de tijd hebben we het goed, genieten we en maken we plannen voor het vervolg van onze fietsreis. 

Wat doen we na Spanje? Marokko misschien?

Bedankt weer en tot snel!

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Jaap

  Komt er nu een wildlife fotoshoot aan???!1??!!!?!
  Wanneer komt die volgende blog??

  1. Rob

   Bij voldoende beeldmateriaal haha

 2. Mirjam

  Ha Rob en Isabelle,
  Wat een mooi stukje weer geschreven. Erg leuk om te lezen en fijn dat jullie zo genieten en zo’n leuke workaway hebben gehad. En de foto’s zijn prachtig.
  En elke dag of week kan zo zijn zware momenten hebben, waar je ook bent of wat je ook doet.
  Op naar Sevilla, mooie stad! Succes. Dikke knuffel en kus van mij. Mams

 3. nellie meges

  Wat leuk om te lezen Geniet er nog van samen

 4. sjaak janssen

  ga zo door rob en isabella ziet er goed uit grsjaak en anja

 5. De campies

  Het blijft mooi om jullie enthousiaste stukjes te lezen, veel plezier en succes saampjes.

  1. Rob

   Mooi om te horen dat jullie onze blog lezen, we doen ons best om er wat leuks van te maken 🙂

 6. Thomas & Rosa

  What a nice, interesting and warm update of your trip! We definitely were sad to let you go, but on the other hand so glad to have you had with us for three great weeks, sharing conversations and a lot more, not to mention your invaluable work. And sure we understand your wish to continue your adventure, which we find as adorable as understandable. We will follow your blog with great interest, sympathy and the hope to see you again in the future. Take care, enjoy and keep up your spirits!
  Thomas & Rosa

  1. Rob & Isabelle

   Hi Thomas and Rosa,

   likewise! whenever our trip ends we’ll make a plan to come back and visit you in Chaioso.
   We’ll keep in touch 🙂

Laat hier je reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.