Zuidoost Azië - Singapore tot Kuala Lumpur

Blog zuidoost Azië – Singapore tot Kuala Lumpur. Geschreven op: 23-11-2023

Overzicht dag 358 - 370

26 oktober - 7 november 2023

412

Km’s Gefietst

1750

Hoogtemeters

6

Etappes

0

Mankementen

Singapore tot Kuala lumpur fietsroute
Singapore - Johor Baru - Sri Merlong - Muar - Melaka - Labu - Kuala Lumpur

De fietsen het vliegtuig in

De wekker staat om 03:00 in de ochtend. Ruim voor 04:00 uur zitten we op de fiets op weg naar het vliegveld van Napoli. Het wordt de eerste keer dat we met onze fietsen gaan vliegen, maar we hebben ons goed voorbereid. Rond 04:30 zijn we op het vliegveld en beginnen we met demonteren. We hebben ongeveer een uurtje per fiets nodig en om 06:30 plakken we de laatste stukken ducktape op de fietsdozen. Voor de fietstassen hebben we aparte dozen. De eerste horde is dus genomen. Nu nog hopen dat het inchecken goed gaat.

Bij het inchecken doet er gelukkig niemand moeilijk. We krijgen de benodigde labels voor onze bagage en kunnen door naar de “special luggage” afdeling. Onze spullen worden niet gewogen en niemand doet moeilijk over de maten. Gelukkig maar. Onze spullen zien we in Singapore weer. Opgelucht dat het inchecken zo soepel verliep, lopen we door de douane. Nu is het eerst tijd voor een grote bak koffie voor we beginnen met boarden.

Kebab

We hebben een tussenstop in Istanbul en bestellen toepasselijk een lekker rolletje kebab. We weten niet precies hoe duur het is want we hebben geen internet en de prijzen staan aangegeven in Turkse Lira. Achteraf blijkt dat we voor 2 kebabjes bijna 40 euro hebben betaald! Dááág budget… Daar hadden we misschien beter toch eerste even de koers kunnen checken. Goed nieuws voor sommige van jullie: 40 euro minder op de rekening dus komen we 40 euro eerder naar huis. Gelukkig heeft het ons wel gesmaakt.

Na 4 uurtjes overstap in Istanbul, vliegen we verder naar Singapore. Moment van de waarheid: hoe is het met onze fietsen. De fietsdozen zien er behoorlijk gehavend uit maar we krijgen de fietsen zonder al teveel problemen weer in elkaar en alle onderdelen zitten nog in de doos. Alleen de bout in de stuurpen van Rob’s fiets is kapot, maar dat is tijdens het demonteren gebeurd. Dat laten we overigens de volgende dag bij de fietsenmaker weer fiksen. Het in elkaar zetten van sommige onderdelen vergt wat concentratie en dat is in combinatie met de vermoeidheid niet altijd even gemakkelijk. Voordat we het vliegveld uitfietsen is het inmiddels een uur of 13:00 en we hebben nog een kleine 35Km te fietsen.

Warm-showers in Singapore

We slapen de komende dagen bij Jin, onze warm-showers host in Singapore. Hij is ergens in de 50 en al gepensioneerd. Een of twee keer per maand ontvangt hij fietsers van over de hele wereld en laat hij graag Singapore zien. Voor ons natuurlijk super fijn. Zeker omdat we eigenlijk niks af weten van Singapore. De eerste avond gaan wij echter rond een uurtje of 7 naar bed. Met het tijdsverschil meegerekend zijn we ruim 40 uur wakker (afgezien van een vliegtuig-dutje) en we verlangen inmiddels wel naar wat slaap.

De volgende dagen gaan we op pad met Jin om Singapore te zien. Singapore is weer eens de uitzondering op de regel. Een geweldig mooie stad waar het schoon is, de mensen aardig, weinig criminaliteit, het verkeer is rustig, als toerist heb je er weinig te klagen. Er is voor iedereen wat wils. Jin kent de stad op zijn duimpje en brengt ons naar prachtige uitzichtplekken, een mooi eiland in de buurt van zijn huis, goedkope eetgelegenheden en leert ons ook meteen hoe we in het Maleis koffie kunnen bestellen.  Op deze manier is Singapore voor ons verrassend betaalbaar. Daarnaast genieten we van de gesprekken over cultuur, politiek en natuurlijk fietsen.

Singapore tot Kuala lumpur fietsdoos
Singapore Marina bay sands
Marina bay sands by night
Warm-showers Singapore
Gardens by the bay lightshow
checkers in Singapore
Singapore
Maleisië

Na 3 nachten bij de Jin te hebben geslapen fietsen we door naar Maleisië. Het eerste stuk richting de grens fietst Jin nog gezellig een stukje mee, en dan zeggen we gedag. Vervolgens gaan wij door naar de grens. De wegen zijn daar niet gemaakt voor fietsers. Wel mogen fietsers de rijbaan van de motoren/scooters gebruiken. Na een tijdje vinden we die rijbaan, maar dat blijkt het viaduct boven ons te zijn. Na wat op-en-neer-gefiets, vinden we de juiste weg en voor de rest gaat de oversteek soepel. We zijn in Maleisië! Onze eerste stop is Johor Baru waar we weer een warm-showers adres hebben. Het is een gezin dat een tijdje in JB een appartement huurt omdat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. Wanneer de kleine geboren is, willen ze weer verder fietsen.  Met 2 kinderen hebben ze heel veel spullen mee te zeulen. In vergelijking met hun hebben wij maar weinig mee.

Hot potten

Samen met onze hosts gaan we lekker uit eten en ze kunnen ons waardevolle informatie geven over Maleisië. We gaan naar een restaurant om te hotpotten. Midden in de tafel zitten twee grote soeppannen. Je besteld twee smaken soep naar keuze en zoveel bijgerechtjes als je wilt. De bijgerechten gooi je in de soep en wanneer die boven komen drijven zijn ze klaar om opgegeten te worden. Een soort van gourmetten, maar dan anders. Gelukkig hoeven wij niet moeilijk te gaan doen met de kaart, maar besteld Connie in het Maleis alles voor ons. Ideaal! Het enigste wat wij hoeven te doen is genieten van het heerlijke eten, met stokjes uiteraard. Na een heerlijk Dim Sum ontbijt nemen we afscheid van deze leuke familie en springen we weer op de fiets.

Johor Baru
jungle Maleisië
Kei grote fiets
bananen plantage

De eerste indrukken van Maleisië

We vervolgen onze weg verder naar het noorden via de westkust. We nemen zoveel mogelijk kleine achterweggetjes en af en toe fietsen we dwars door de palmolieplantages. We hoeven ons niet druk te maken over eten of drinken, dat komen we langs de weg meer dan genoeg tegen. Apen langs de weg zijn geen uitzondering en we zien allerlei mooie vogeltjes vliegen en grote varanen langs de weg die ons af en toe goed laten schrikken. Geen zorgen, ze vluchten altijd weg, maar juist dat geritsel schrikken we van. Het is dag en nacht ergens tussen de 25 en 35 graden wat op zich goed te doen is, maar door de hoge luchtvochtigheid zweten we constant. Vooral als we niet fietsen want dat missen we de rijwind.

Malakka

Onze eerst volgende stop waar we weer een paar dagen blijven is Malakka (of Melaka). Het is in de VOC-periode door Nederlanders bezet geweest. In de oude binnenstad vind je nog veel terug uit het Nederlands koloniaal verleden. In de buurt van het Stadhuys is een kleine begraafplaats waar je nog oud Nederlandse teksten op de grafstenen kunt lezen. In het weekend is er in de binnenstad ook een grote food-market waar je kunt genieten van een aantal heerlijke lokale specialiteiten. Dat willen we natuurlijk wel even proeven. Malakka is leuk om even te bezoeken maar na een goede dag heb je het ook wel gezien. Wij fietsen dus door naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

Gastvrijheid

Op een van onze etappes stopt er een brommertje en vraagt of we wat te drinken willen. Toevallig zeiden we net nog tegen elkaar dat ons water bijgevuld moet worden dus we nemen het aanbod graag aan. Zainal nodigt ons uit voor mierzoete mandarijnen sap (of iets dergelijks). In deze hitte is elk koud drankje lekker. Zainal zijn huis is een waar museum met 2 prachtige fietsen als meubelstukken midden in zijn woonkamer. Wanneer hij hoort dat we richting KL fietsen, nodigt hij ons ook meteen uit om iets ten zuiden daarvan te blijven slapen, daar heeft hij nog een klein huis. Zo gezegd, zo gedaan. Een paar dagen later treffen we hem weer. We worden flink in de watten gelegd. Hij heeft een hoop eten voor ons klaarstaan en wilt ons in de avond nog het een en ander laten zien. We rijden die avond nog helemaal naar KL om de stad in het donker te bekijken. Het is dik een uur rijden maar dat lijkt hem niks uit te maken. De volgende ochtend, na een flink ontbijt, proppen we onze fietsen in zijn busje en krijgen we een tour door KL. Rond de middag zet hij ons af bij onze volgende warm-showers hosts inclusief een flink pakket eten. Het is ongelofelijk hoe gastvrij deze man is. Iets waar wij westerlingen nog wat van kunnen leren.

12000Km
water dispenser
gastvrijheid in Maleisië
fietsen door palmolie plantage
Molen in Melaka

Borneo

Zoals je merkt maken we aardig wat gebruik van warm-showers hier in Azië. Het is een enorm leuke manier om mensen en de cultuur van een land te leren kennen en tips te krijgen over fietsroutes. Ook in KL maken we er weer gebruik van. Bij Simon, Isabelle en Leo kunnen we onze fietsen veilig acherlaten, want het is tijd om een lang gekoesterde droom van Rob in vervulling te laten gaan. Orangutans spotten in de jungles van Borneo. We maken ook maar meteen gebruik van de situatie en bestellen wat spullen voor onze fietsen. Dat kan mooi naar het adres van onze hosts gestuurd worden als wij toch in Borneo zijn. We blijven een paar nachtjes om ons voor te bereiden en op 8 november vliegen we naar Borneo. Dit keer zonder onze fietsen. Tijd om de jungle te verkennen.

Petronas twin Towers
I Love KL
fietsen in busje van Zainal
Extra foto's

Het was lastig om deze blog kort te houden en toch alles te beschrijven.  Vandaar een paar extra fotootjes. 

We zien jullie graag weer in de volgende blog!

flinke storm in Johor Baru
Fietspad door winkelcentrum
Mega ijs
warm-showers in sri merlong
muurschildering
warm showers sri merlong

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Ria Leijser

  Inderdaad de mensen zijn erg gastvrij maar het is ook een kwestie van vertrouwen want je kent ze niet of dat ze andere bedoelingen hebben, dat weet je natuurlijk niet.
  Verder prachtige foto’s mooie natuur, en ja, zo zie je nog eens wat van de wereld.
  Rob en Isabell geniet van jullie reis verder, maar doe ook voorzichtig.

 2. Fabian

  Gaaf hoor! Leuk om te lezen dat iedereen zo vriendelijk en gastvrij is 🙂

 3. Janne

  Wat een avontuur weer! Heel leuk 🙂

 4. Elly

  Naar huis… wat lees ik nu.
  Haha schrik niet. Maak maar een grapje.
  Geniet er nog maar lekker van.

  1. Noud

   Leuk man! Mooi om te lezen dat jullie elke keer weer je modus weten te vinden, of je nou in Europa, Afrika of azie bent. Sterk!

   1. Rob en Isabelle

    With the right mindset, and believe in yourself…..

  2. Rob en Isabelle

   Ja ooit moet het er toch weer van komen, naar huis. Maar voorlopig zitten we nog goed op het zadel.

Laat hier je reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.