KD-biketouring

Bikepacking voor beginners

Alles wat jij moet weten over bikepacking!

Fietsen door een plas water in Thailand

Bezig me het plannen van je eerste bikepacking trip? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je alles wat je moet weten om je eerste bikepackingavontuur te plannen. 

Hier vind je geen ultieme lijst die je direct af kunt vinken. Want vaak is het antwoord op de vragen die je hebt: “dat ligt eraan”. Vandaar dat we je graag wat pointers geven zodat je jou keuze makkelijker kunt maken. 

Wat is bikepacking of biketouring eigenlijk?

Bikepacking is een langzame manier van reizen en daarmee een fantastische manier om de wereld te zien. Het is een avontuurlijke mix van backpacken en fietsen, waarbij je al je spullen meeneemt op je fiets in plaats van op je rug. Dit geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, zonder afhankelijk te zijn van hotels of openbaar vervoer. En het is sneller dan wandelen.

Bikepacking en biketouring zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Er zijn verschillende definities van deze termen, maar in het algemeen wordt bikepacking gezien als een meer minimalistische vorm van biketouring. Je neemt lichtgewicht spullen mee in kleine tassen die je aan het frame van je fiets kunt bevestigen.

Biketourers hebben vaak grotere tassen mee die aan de achter- en voordragers van de fiets bevestigd worden. Voor reizigers die meerdere maanden willen gaan fietsen, is biketouren daarom ook een logischere keuze. 

De voorbereiding voor een bikepacking- of biketouringtrip is in grote lijnen hetzelfde. 

Waarom zou je gaan bikepacken?

Er zijn genoeg redenen om te gaan bikepacking:
  • Het is een duurzame manier van reizen. Je CO2-uitstoot is minimaal tijdens het fietsen en je bent minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
  • Het is een flexibele manier van reizen. Je kunt je eigen route bepalen en stoppen waar en wanneer je wilt.
  • Het is een avontuurlijke manier van reizen. Je ontdekt nieuwe plaatsen, ontmoet nieuwe mensen en je bent de hele dag buiten.
  • Het is een geweldige manier om in beweging te zijn. Bikepacking is een goede workout voor je hele lichaam.
  • Het is een manier om jezelf te testen. Je zult versteld staan waartoe jijzelf in staat bent als je eenmaal bent begonnen met fietsen. 

Maar hoe begin je met de voorbereiding van je eerste reis? Wij helpen je graag op weg! Hier vind je een uitgebreide lijst over wat je moet weten om te beginnen met bikepacken. We bespreken verschillende onderwerpen waar je aan moet denken voordat je op weg gaat. Het is geen lijst die “af” is omdat bikepacken voor iedereen persoonlijk is. Je zult bepaalde dingen gewoon moeten proberen om te ervaren wat voor jou het beste werkt. 

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving. 

Checklist voor je eerste fietsvakantie

  • Kies de juiste fiets. Je kunt op elke fiets gaan bikepacken maar op je kroegfiets met kapotte versnellingen wordt het lastig om De Atlas over te steken. Er zijn grofweg 3 keuzes als het gaat om fietsen: een gravelbike, een mountainbike of een echte tourfiets.  
  • Zorg voor goede uitrusting. Wat je meeneemt is sterk afhankelijk van hoe jij wil bikepacken. In het algemeen heb je nodig: goede fietstassen, een tent, een matje, een slaapzak, een kooktoestel, wat kleren, en wat gereedschap nodig.
    • fietstassen
    • Kampeeruitrusting
    • Koken tijdens bikepacken
  • Persoonlijke verzorging. Niet alleen je spullen hebben regelmatig een poetsbeurtje nodig. Je zult zelf ook af en toe een washandje onder je oksels door moeten halen. Zorg goed voor jezelf als je gaat bikepacken. Persoonlijke verzorging is daar een groot onderdeel van. 
  • Plan je route goed. Er zijn veel online kaarten, websites en apps die je kunnen helpen bij het plannen van je route.
  • Reparaties en reserves. Wees voorbereid op het onverwachte. Onze ervaring is dat er weinig kapot gaat aan je fiets maar een aantal reserveonderdelen mee en een beetje gereedschap kan zeker van pas komen.
  • Geniet van de reis! Bikepacking is een geweldige manier om de wereld te zien en nieuwe plaatsen te ontdekken.

Enthousiast geworden? Scroll dan naar beneden en lees verder!

Thailand Camping

Welke fiets heb ik nodig om te bikepacken?

De beste fiets voor jouw eerste fietsavontuur? Die heb je al! Met een paar bikepacking tassen kun je je bestaande fiets in een handomdraai omtoveren tot een avontuurlijke reisfiets. Toch biedt een speciale bikepacking fiets meer veelzijdigheid en comfort, waardoor jij waarschijnlijk nog meer van de reis geniet.

Waarop let je op? Een sterk frame, degelijke wielen en een brede versnellingsrange zijn essentieel. Sommige bikepackers zweren bij naafversnellingen voor hun onderhoudsgemak, en een stalen frame kan je altijd repareren maar weegt meer dan aluminium. Welke fietskeuze past bij jou?

1. Gravel: de allrounder

Gravelbikes zijn de ideale fiets voor fietsers die op zoek zijn naar een compromis tussen asfalt en off-road. Ze hebben sportieve fietssturen waardoor je meerdere handposities kunt aannemen, maar zitten net iets rechter voor extra comfort. De meeste passen banden tot ver in de 2”, zodat je zowel asfalt als gravel aankan. Schokdemping is meestal afwezig, maar een brede versnellingsrange, krachtige schijfremmen en grote bagagecapaciteit compenseren dat ruimschoots.

2. Mountainbike: de off-road specialist

Mountainbikes zijn de beste keuze voor fietsers die op zoek zijn naar een fiets die alles aankan. Dikke, knobbelige banden zorgen voor grip en comfort buiten de gebaande paden. Super lage versnellingen helpen je zelfs de steilste hellingen op. Veel modellen hebben vering aan de voorkant (hardtail), of zowel voor als achter (fully), maar niet alle bikepackers vinden dat noodzakelijk. Het zijn sterke fietsen. Zeker als ze ook nog een stalen frame hebben. Wel zijn fietsen met vering zwaarder, en op asfalt kunnen die brede banden je tegen werken.

3. Touringfiets: het werkpaard onder de bikepacking fietsen

Touringfietsen zijn de beste keuze voor fietsers die op zoek zijn naar een comfortabele en betrouwbare fiets voor lange ritten. Ze hebben stevige frames, handige bagagedragers en een lekker breed stuur voor langdurig rijplezier. Ze hebben vaak brede banden van rond de 2”, die zowel asfalt als gravel aankunnen. Dankzij hun stabiele geometrie en comfortabele zithouding kun je veel bagage meenemen en uren aan een stuk op de fiets zitten.

reisfiets
Touring
gravelbike
Bikepacking
Mountainbike

De keus is aan jou

Kies de fiets die past bij jouw stijl. Wil je veel kilometers maken en lichtgewicht reizen? Dan is een gravelbike misschien de beste optie. Toch net iets meer bagage mee? En zit je liever wat comfortabeler? Dan raden wij een touringfiets aan.

Onze ervaring

Wij zijn begonnen met twee goedkope fietsen die we op Marktplaats op de kop hebben getikt. Wel met 27 versnellingen. Na een aantal maanden hebben we ze omgeruild voor Koga fietsen met Rohloff naaf. Het is even investeren maar we hebben geen moment spijt van onze keuze gehad. 

Zorg voor een goede uitrusting

Fietstassen

Fietstassen zijn een essentieel onderdeel van je bikepacking uitrusting. Ze zorgen ervoor dat je al je spullen veilig en droog mee kunt nemen op je reis. Het allerbelangrijkste is dat je fietstassen waterdicht zijn. Goede fietstassen kunnen het verschil maken tussen een zorgeloze reis en een bikepacking avontuur dat (letterlijk) in het water valt door natte kleding. Daarnaast is het belangrijk dat je tassen stevig op je fiets zitten, maar tegelijkertijd wil je ze ook makkelijk van je fiets kunnen halen. Je wilt voorkomen dat je tassen gaan bungelen wanneer je met 40 km/u een heuvel afrijdt. Maar je wilt ook geen half uur bezig zijn met het losmaken van je tassen wanneer je aankomt op je bestemming.

Markering

Vaak koop je een set tassen in dezelfde kleur, waardoor het, in het begin, lastig is om te weten welke tas nu links of rechts zit. Om te voorkomen dat je de tassen door elkaar gaat halen, kun je ze markeren. Een simpele manier is om met een markeerstift een pijltje of puntje te zetten op de zijkant of achterkant van de tas. Je kunt ook het handvat van de tas even door de naaimachine halen en zo van een kleurstreepje voorzien.

Fietsen naar Santiago de Compostela op onze Cube fietsen
Bewegwijzering op de route naar Santiago de Compostela

Kamperen

Slaap je het liefst onder de sterren, omringd door de stilte van de natuur? Met een paar simpele spullen kun je al op pad. Een lichtgewicht slaapzak en een slaapmatje zijn de basis. 

Wil je toch een beetje meer luxe? Dan kun je kiezen voor een bivakzak. Een bivakzak is een soort slaapzak met een kap. 

Een andere optie is de hangmat. Let hierbij wel op dat je in landen fietst waar genoeg bossen/bomen zijn om deze te op te hangen. 

De meeste bikepackers kiezen echter voor een lichtgewicht tentje. Een tentje biedt de meeste beschutting en comfort, maar het is ook de zwaarste optie.

Welk type kampeeruitrusting je kiest, hangt af van je eigen voorkeuren en budget.

  • Als je op zoek bent naar de ultieme vrijheid, kun je het simpel houden met een tarp, een hangmat of bivakzak.
  • Als je wat meer luxe wilt, is een lichtgewicht tentje de beste keuze.

Tips voor bikecamping

  • Kies voor lichtgewicht spullen, zodat je fiets niet te zwaar wordt.
  • Zorg ervoor dat je spullen waterdicht zijn, zodat ze niet nat worden bij regen.
mooi fietspad adriatische kust

Koken tijdens het bikepacken

Als je budget het toelaat, hoef je in principe helemaal geen kooksetje mee te nemen. Maar als je ver van de bewoonde wereld fietst, of een beetje geld wil besparen heb je een lichtgewicht pannensetje en een gasbrander nodig. En stiekem is het koken van je eigen maaltje toch ook veel leuker dan elke dag uit eten gaan?

Een compact brandertje, een pannetje, wat bestek en een bordje. Plastic, bamboo, met anti-aanbaklaag, aluminium, inklapbaar. Er zijn ontelbaar veel opties. Kies voor een optie die voor jouw werkt. Alles hangt af van wat en hoeveel je wilt koken. 

pannensetjes voor jou biketouring avontuur (coming soon)

Koken met een busje gas of een multifuel burner? (coming soon)

Bicycles forbidden sign
Marokko deel 5

Persoonlijke verzorging

Want het ruikt zo fris, als het schoon is!

Als je lange afstanden gaat fietsen, is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Hygiëne is daarbij essentieel om vervelende kwaaltjes te voorkomen. De inhoud van je toilettas is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke behoeften en de bestemming van je fietsreis. Als je bijvoorbeeld van plan bent om in een warm klimaat te fietsen, is het belangrijk om voldoende zonnebrand en after sun mee te nemen.

Wat neem je mee in je toilettas op fietsreis?

Als je op fietsreis gaat, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit betekent ook dat je voldoende aandacht besteedt aan je persoonlijke hygiëne. In je toilettas hoort dan ook alles te zitten wat je nodig hebt om je te wassen, je tanden te poetsen en je haar te verzorgen.

De basisartikelen die je in je toilettas meeneemt, zijn:

  • Tandenborstel en tandpasta: Kies voor een tandenborstel met een biologisch afbreekbaar handvat en tandpasta in een hervulbare verpakking. 

  • Shampoo: Kies voor een shampoo in een hervulbare verpakking of voor een shampoobar. 

  • Zeep: Kies voor een zeep in een hervulbare verpakking of voor een zeepbar. 

  • Medische benodigdheden: Neem alleen mee wat je echt nodig hebt en bewaar het in herbruikbare verpakkingen.

Tips voor het inpakken van je toilettas

Als je je toilettas inpakt, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  • Kies lichtgewicht en compacte producten.
  • Neem alleen mee wat je echt nodig hebt.

Een goede manier om ruimte te besparen in je toilettas, is om producten in kleinere verpakkingen mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld vloeibare producten overgieten in kleinere flesjes of tubes. Ook kun je compacte multifunctionele producten gebruiken, zoals een shampoo- en douchegel in één.

Ko Surin Islands
Thailand waterbuffel
Khao sok National Park

Extra Tip:

Je billen krijgen het zwaar te verduren als je urenlang op een fietszadel zit. Draag daarom altijd een goed gewatteerde fietsbroek. De broek moet goed passen om wrijving te voorkomen. Ook is het belangrijk om een zadel te kiezen dat bij je lichaamsbouw past.

Na de fietstocht

Verwissel na de fietstocht zo snel mogelijk je zweterige kleding en was je lichaam grondig. Als je toch last hebt van wrijving, kun je een middel als Sudocrem gebruiken om de huid te herstellen. Maar smeer niet teveel, je wilt je huid ook niet week maken. Een anti-schimmelcrème is ook een goede toevoeging aan je EHBO-kit.

Conclusie

Met een beetje aandacht voor je hygiëne kun je zonder problemen lange afstanden fietsen. Zorg voor goede persoonlijke verzorging, luister naar je lichaam en neem de juiste maatregelen om je zitcomfort te verbeteren. Zo kun je zorgeloos genieten van je fietstocht.

Hier zijn nog een paar tips:

  • Draag altijd een goed gewatteerde fietsbroek.
  • Kies een zadel dat bij je lichaamsbouw past.
  • Verwissel na de fietstocht zo snel mogelijk je zweterige kleding en was je lichaam grondig.
  • Als je toch last hebt van wrijving, kun je een middel als Sudocrem gebruiken om de huid te herstellen.
  • Neem een anti-schimmelcrème mee in je EHBO-kit.

Met deze tips kun je zorgeloos genieten van je fietstocht.

Als je de weg kwijt bent, kom je nog eens ergens.

Navigatie en routes

Het plannen van je route is het begin van de voorpret. Maar wat is de beste manier om te navigeren? Gebruik je je telefoon, een GPS of toch die ouderwetse papieren kaart? En hoe plan je die ene perfecte route? Alle opties hebben natuurlijk weer hun voor- en nadelen:

Geen navigatie

  • Voordeel: je hoeft geen apparatuur mee te nemen
  • Nadeel: je moet goed opletten om de bordjes te volgen
  • Voorbeeld: Fietsknooppunten, EuroVelo routes (Deze zijn niet allemaal bewegwijzerd) 

Navigeren met je telefoon

  • Voordeel: je hebt altijd je telefoon bij je
  • Nadeel: de batterij kan snel leeg raken
  • Voorbeeld: Google Maps, Komoot, Strava, OsmAnd, MapsMe, OpenStreetMap

Navigeren met een GPS

  • Voordeel: de batterij gaat langer mee en is waterdicht
  • Nadeel: het is duurder
  • Voorbeeld: Garmin eTrex 20

Routes

Als je voor de eerste keer gaat bikepacking, kan het lastig zijn om een goede en leuke route te plannen. Je moet rekening houden met een aantal factoren, zoals:

  • Hoeveel hoogtemeters kun je op een dag aan?
  • Hoeveel kilometer wil je per dag afleggen?
  • Waar kan je overnachten?

Ons advies is om een bestaande route te gebruiken. Er zijn genoeg routes online te vinden waar andere bikepackers het werk al voor je hebben gedaan. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Thailand deel 2 route
Kuala Lumpur tot Thailand fietsRoute

De beste navigatiesystemen voor op de fiets (coming soon)

route langs de Italiaanse kust

Reparaties en reserve onderdelen

Reparatie en reserveonderdelen zijn belangrijk om mee te nemen als je gaat fietsen met veel bagage. In de meeste gevallen hoef je niet veel mee te nemen, omdat er maar weinig kapot gaat aan je fiets mits deze voor vertrek in goede conditie verkeerd. Maar het is wel goed om voorbereid te zijn op onverwachte situaties.

Reserveonderdelen

De volgende reserveonderdelen zijn in de meeste gevallen voldoende:

  • Reserve binnenband: Dit is de meest voorkomende reparatie. Als je fiets tubeless is, heb je geen reserve binnenband nodig.
  • Extra remblokjes: Remblokjes slijten, dus het is handig om een paar extra’s mee te nemen.
  • Bandenplaksetje: Als je een lekke band hebt, kun je deze met een bandenplaksetje repareren.
  • Tang: Een tang is handig voor o.a. het vastzetten van kabels en bouten.
  • Imbussetje: Een imbussetje is handig voor het vastzetten van bouten met een inbussleutel. Neem alleen degene mee die voor jouw fiets nodig zijn.
  • Schroevendraaier: Een schroevendraaier is handig voor het vastzetten van schroeven. 
  • Spakenspanner: Een spakenspanner is handig voor het spannen van spaken.

Optionele reserveonderdelen

Als je gaat fietsen in een afgelegen gebied, kun je ook nog de volgende optionele reserveonderdelen meenemen:

  • Extra kettingschakels: Een ketting kan breken, dus het is handig om een paar extra kettingschakels mee te nemen.
  • Reserve spaken: Spaken kunnen breken, dus het is handig om een paar reserve spaken mee te nemen.

Aanbevelingen

Ons advies is om de reserveonderdelen in een aparte tas of pakketje mee te nemen. Zo kun je ze gemakkelijk vinden als je ze nodig hebt. Sommige gebruiken zelfs een bidon voor hun gereedschap en monteren een extra bidonhouder aan hun fiets. Daarnaast is het ook handig om een klein EHBO-pakketje mee te nemen.

Conclusie

Reparatie en reserveonderdelen zijn belangrijk om mee te nemen als je gaat fietsen. In de meeste gevallen hoef je niet veel mee te nemen, maar het is wel goed om voorbereid te zijn op onverwachte situaties.

Meer (Coming soon)

Alles nog even op een rijtje

De fiets die je in de schuur hebt staan is waarschijnlijk voldoende voor je eerste reis. Als je meer comfort wilt tijdens je fietsreis, of als je meteen voor langere tijd op pad wilt, is het aan te raden om een speciale fiets te kopen. Een mountainbike, gravelbike of touringfiets biedt meer comfort en zorgt ervoor dat je veilig op weg kunt en waarschijnlijk minder tijd besteed aan het repareren van je fiets.

Ga je veel kamperen? Veel fietsers kiezen voor lichtgewicht kampeerspullen, zoals een tentje, slaapmatje en kooksetje. Er is een enorm aanbod aan lichtgewicht kampeerspullen. Hoe lichter je spullen, hoe minder je hoeft te sjouwen. Maar hoe lichter je spullen, hoe minder comfortabel je het kunt hebben. Een goede nachtrust en goed eten zijn belangrijk tijdens je fietsreis.

Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne door voldoende verzorgingsproducten mee te nemen, zoals tandpasta en zeep. Er zijn veel fietsroutes online te vinden, dus je kunt gemakkelijk een route vinden die bij je past. Denk goed na over eventuele reserveonderdelen en gereedschap dat je mee wilt nemen. Op zijn minst moet je in staat zijn om onderweg je band te kunnen plakken.

Meer tips voor jouw eerste fietsreis?

Kijk dan even op deze pagina.