Laatst bijgewerkt:                         18-01-2024

Bike Touring Tips & Tricks

Waar moet je op letten!

Op de fiets door Thailand

Bike touring tips en tricks: waar moet je op letten en waar moet je beginnen? Het ding is namelijk, er is niet 1 manier en er is geen goed of fout.

Omdat het als beginnende fietsreiziger nogal lastig is om door alle blogs de juiste informatie te vinden, hebben wij even wat punten op een rij gezet om je op weg te helpen.

Om te beginnen met bike touring is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  1. Zorg dat jij comfortabel op jouw fiets zit
  2. Zorg voor een goede nachtrust
  3. Zorg ervoor dat je spullen droog blijven
  4. Wees flexibel
  5. Ga niet meteen een wereld record fietsen

Zorg dat je comfortabel op je fiets zit

De positie op je fiets is erg belangrijk. Als je pijn hebt, kun je niet genieten van je reis. Zorg ervoor dat je zadel, stuur en banden goed zijn afgesteld.

  • Zadel: Je zadel is het belangrijkste onderdeel van je fiets. Het moet comfortabel zijn en goed ondersteunen. Als je pijn hebt, probeer dan een ander zadel of een andere zadelpositie. Je zadel is makkelijk verstelbaar en een millimeter hoger of lager, naar voren of naar achter, of de neus van je zadel iets omhoog kantelen of juist omlaag, kan al heel veel verschil maken. 
  • Stuur: Het stuur moet je in een comfortabele positie laten zitten. Zorg ervoor dat je de hendels goed kunt bereiken en dat je voldoende ruimte hebt om te bewegen.
  • Banden: De banden moeten de juiste druk hebben. Als de banden te hard zijn, kun je pijn krijgen in je handen, voeten en rug. Als de banden te zacht zijn, kun je pijn krijgen in je heupen en kont.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving. 

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel.

Je kan nog zo’n fantastische fiets hebben, maar als jij vervolgens geen oog dicht doet ‘s nachts, dan ben je na een paar dagen gebroken en kan je niet meer genieten. Zorg er dus voor dat jij goed kan slapen.

Zorg ervoor dat je een tent, matje en slaapzak hebt die comfortabel zijn.

  • Tent: Kies een tent die groot genoeg is voor jou en je spullen. Ga jij voor het eerst met je fiets op reis, en wil je graag gaan kamperen, dan raden wij aan om een tent te nemen voor +1 persoon. Dus ga je alleen, neem dan een 2 persoonstent. Ga je met z’n 2e, neem dan een 3 persoonstent, enz. 
  • Matje: Kies een matje dat comfortabel is en dat goed isoleert. Ook hier geldt: zorg dat je een matje hebt waar jij lekker op ligt. Je kan een flut matje kopen, maar als je vervolgens geen oog dicht doet, heb je er ook niks aan. 
  • Slaapzak: Kies een slaapzak die warm genoeg is voor het weersomstandigheden waarin je gaat fietsen.

Uiteindelijk moet je kampeeruitrusting wel allemaal op je fiets mee kunnen. Zorg er dus wel voor dat het in je tassen past, maar als je moet kiezen tussen gewicht/volume en je comfort, kies dan zeker in het begin voor je comfort. Uiteindelijk wil je toch kunnen genieten en het is leuk dat je matje dan maar 10 gram weegt, maar als jij daarom dus elke nacht een hotel boekt omdat je matje voor geen meter slaapt, is het toch zonde van die 10 gram.

 

Thailand Camping

Zorg ervoor dat je spullen droog blijven

Regen kan je dag verpesten. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Ga je voor een wat langere tijd fietsen, dan zal je gegarandeerd een keer getrakteerd worden op een bui. Wie weet kan je schuilen, of je rustdag zo plannen dat je die dag niet fietst, maar je zal er een keer mee te maken krijgen. En niks is dan zo verschrikkelijk als dat al je spullen nat worden, alles klam in je tassen zit, je je zorgen zit te maken over je camera en mobiel of die wel droog blijven en de drijfnatte kleren aan je lichaam plakken terwijl je bibberend op de fiets zit. Als iets je dag kan verpesten, dan is het wel deze natte zooi. Vooral als daarna de zon niet doorbreekt en al die natte spullen ook voor geen meter drogen.

  • Tassen: Kies tassen die waterdicht zijn. 
  • Regenjas: Kies een regenjas die comfortabel is en die je goed warm houdt.
  • Regenbroek: Kies een regenbroek die comfortabel is en die je goed warm houdt en ook je schoenen droog houdt.

Door je goed voor te bereiden op slecht weer, kan je die dag met gemak aan. Met goede tassen hoef je je geen zorgen te maken over je spullen en zit je gerust op je fiets. Door je regenjas en broek, blijf jijzelf warm en droog waardoor je zelfs kan genieten van het fietsen door die stortbui. Fiets lekker door die plas, geniet van de rustige wegen waar niemand op dat moment is, en gebruik die slechte dag om lekker veel kilometers te maken.

Regenbui

Meer over biketouring fietsen. (coming soon)

Chaloem Phrakiat's 80th Birthday Bridge

Wees flexibel

De ene dag zit alles mee. De wind in de rug, heuvel afwaarts, je fiets is in topconditie, heerlijk zonnetje maar niet te heet, de supermarkt of het barretje vind je langs de route en je slaapplek is al geboekt. Maar dit is lang niet altijd het geval. Er zullen altijd dingen gebeuren die je plannen veranderen. Wees bereid om je plannen aan te passen als dat nodig is. 

  • Weer: Het weer kan onvoorspelbaar zijn. Wees bereid om je plannen aan te passen als het gaat regenen of sneeuwen.
  • Technische problemen: Je fiets kan kapot gaan. Wees bereid om je plannen aan te passen als je je fiets moet repareren of vervangen.
  • Personlijke omstandigheden: Je kunt ziek worden of je kunt je gewoon niet lekker voelen. Wees bereid om je plannen aan te passen als je je niet goed voelt.

Er zullen regelmatig dagen zijn dat het “niet mee zit”. Echter, voor een heel groot gedeelte is dit je eigen instelling. Moet je nu echt perse die 80km halen, of ben je tevreden als je in ieder geval dat kraakje van je fiets kan oplossen? Zorg ervoor dat je open staat om je plannen aan te passen en eventueel volledig aan de kant te gooien. Je kunt het zo gek niet bedenken wat je mee kan maken tijdens het fietsen, maar hoe jij er op gaat reageren, heb je zelf in de hand. Het beste is om je flexibel op te stellen, situaties te omarmen (het is zoals het is) en te genieten van wat je allemaal beleeft. De mooiste verhalen komen hier uiteindelijk uit voort.

 

Alles over goede fietstassen voor jou biketouring avontuur. (coming soon)

Singapore Marina bay sands
Bicycles forbidden sign
Fietsen naar Santiago de Compostela op onze Cube fietsen

Ga niet meteen een wereldrecord fietsen

Ga niet meteen een wereldrecord fietsen

Fietsen is heel leuk, dat weten wij maar al te goed. Maar zeker als je niet gewend bent aan lange dagen fietsen, is het extreem belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Zeker in het begin is het heel verleidelijk om routes te plannen met 100 km op een dag. Super vet als dat lukt, maar de volgende dag zit je dan misschien helemaal niet fijn meer op de fiets.

Krijg je last van je kont, ga dan even een koffietje drinken bij de lokale bar in het dorp, merk je dat je benen vermoeid zijn, plan dan een rustdag in. Naarmate je meer/vaker fietst, zal je hier snel een ritme in vinden wat goed voor je voelt, maar als je te snel van start gaat, te veel wilt in het begin, dan zal je er niet zo van kunnen genieten, als wanneer je dat los laat en luistert naar je lichaam.

  • Start met korte tochten: Begin met tochten van 30-50 kilometer per dag. Naarmate je fitter wordt, kun je de afstanden vergroten.
  • Neem regelmatig pauzes: Ook als je ze niet nodig hebt. Even 10 minuten van het zadel doet wonderen en kan veel overlast voorkomen.
  • Neem regelmatig rustdagen: Neem elke 5-7 dagen een rustdag.

Waar we in het begin echt een hele dag rust nodig hadden om ons weer fit en energiek te voelen, kunnen we dat nu ook al creëren door een korte dag te fietsen (alleen de ochtend) en vroeg naar bed te gaan. Dit zal wellicht ook niet voor iedereen zo zijn, maar je leert gaandeweg wel wat jij fysiek en mentaal aankunt. Je mag jezelf best pushen zo nu en dan, maar wij merken dat we veel meer genieten als we naar ons lichaam blijven luisteren en de pijntjes serieus nemen. En zeg nu zelf: zo erg is een extra stop voor een ijsje of een koffie nu ook weer niet.

fietsen in busje van Zainal
Thailand deel 1 onderweg

Misschien vind je dit ook interessant: